10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne Özel Söyleşi
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne Özel Söyleşi
İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle “Türkiye'de Gazetecilik” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Barış Yılmaz'ın gerçekleştirdiği söyleşiye; Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyeti Sekreteri Umut Bozkurtoğlu, Son Manşet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Gazeteci- Yazar Dr. Kemal Deniz, Habertürk Malatya Temsilcisi Ferdi Durdu ve A Haber Muhabiri Barış Türel konuşmacı olarak katıldı.
İletişim Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen söyleşiye İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yatkın, Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Eylem Şentürk Kara, Gazetecilik Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nida Sümeyya Çetin, Fakülte Sekreteri İrfan Çolak, akademik ve idari personelin yanı sıra yerel basın çalışanları ile öğrenciler katıldı.
Günün anlam ve önemine yönelik olarak konuşan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yatkın, üniversitelerin eğitim, öğretim, araştırma-geliştirme ve yayın faaliyetlerinin yanı sıra, bulundukları bölgelere ekonomik ve kültürel katkı sağlama sorumluluğuna sahip olduklarını belirtti. İletişim Fakültesi olarak Malatya’daki yerel basınla her zaman işbirliği içinde olduklarını belirten Dekan Prof. Dr. Ahmet Yatkın, konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Son Manşet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Gazeteci–Yazar Dr. Kemal Deniz gazeteciliğe başladığı yıllardaki tecrübelerini ve iletişim teknolojilerinin tarihsel gelişimini Malatya ve Türkiye’den verdiği örneklerle aktardı. Kemal Deniz, Marshall McLuhan'ın eserinde yer alan teknolojik gelişmelerin dünyayı global bir köye dönüştüreceği yönündeki görüşlerine atıfta bulunarak, buna yönelik örneklerde bulundu.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner "25 yıl önce İnönü Üniversitesinde Yerel Medya Semineri düzenlemiştik. O seminerde Üniversitemize İletişim Fahültesi açılması için Eskişehir Anadolu Üniversitesinden İletişimci Öğretim üyelerini davet etmiştik, ısrarla da takip ettik. Bugün Üniversitemizde İletişim Fakültesinde öğreciler ve öğretim üyelerimizle bir arada 10 Ocak etkinliğinde bir aradayız" diyerek Malatya'da üniversite kurulmasında yerel basının çaba gösterdiğini belirtti.
Yerel basının önemini vurgulayan Güner, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak sözü Umut Bozkurtoğlu’na bıraktı.
Alaylı bir gazeteci olarak mesleği icra ettiğini belirten Bozkurtoğlu, günümüz medyasının iki uçlu bir yapıya sahip olduğunu ifade etti. 2025 yılının “Aile Yılı” olarak ilan edildiğini hatırlatan Bozkurtoğlu, medyanın aile yapısını korumasına yönelik içerikler üretmesi gerektiğine dikkat çekti.
A Haber Muhabiri Barış Türel ise gazeteciliğin bir kamu hizmeti olduğunu dile getirerek savaş gazeteciliği tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. Yakın zamanda Türkiye sınırlarının dışına çıkarak savaş muhabirliği yaptığını söyleyen Türel “Bugün Türkiye'nin sınırlarının hemen ötesinde, yalnızca 30 kilometre mesafede çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Türkiye’yi ilgilendiren yeni parametreler ve olgular ortaya çıkıyor. Bir gazeteci olarak bu olayları takip ediyorum. Oradaki haberleri aktarmaya çalışıyorum.” ifadelerini kullandı.
Son olarak konuşan Habertürk Malatya Muhabiri Ferdi Durdu, kısıtlı imkânlarına rağmen yerel basının habercilik noktasında büyük bir sorumluluğu olduğunu dile getirdi. Öğrencilerden kendilerine muhakkak bir hedef koymalarını isteyen Durdu, o hedefe emin adımlarla yürümeleri gerektiğini belirtti. Ferdi Durdu, gazeteci olarak tarihe tanıklık ettiklerini anlatarak iyi bir gazetecinin özelliklerinden bahsetti.
Söyleşinin sonunda Moderatör Doç. Dr. Mehmet Barış Yılmaz konuşmacılara teşekkür ederek gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.
Haber: Sümeyya Şahin- Rojin Tufan- Özkan Koç
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.