Rahmetli babam M. Cemal Yücel Malatya’nın Akçadağ ilçe merkezinde 1921 yılında doğmuş. 7.6.1978 tarihinde de genç denecek bir yaşta 58 yaşında vefat etmiştir.
Babam cüsse itibarı ile çok zayıftı ve kısa boyluydu; elli kilo ya gelir ya gelmezdi. Akçadağ’da başlayan memuriyet hayatı Malatya Maliyesinde devam etti. Vergi Dairesinde Tahakkuk servis şefi iken emekli oldu, Vakıf İşhanında muhasebe bürosu açtı. Adını da Cem Muhasebe koydu. Babama muhasebe işlerinde yardım ederdim. Cüssesinin çok hafif olmasına rağmen gerek akrabalar arasında gerekse de Malatya’da önemli bir ağırlığı vardı. Gerek Maddi, gerekse de manevi açıdan herkese yardım etmeyi kendisine şiar edinmişti. Özellikle hastaları, küskünlükleri, ihtiyaç sahiplerini, problemi olanları adeta koklar, bir bahane ile ziyaret eder, meseleyi dinler, teşhisini koyar ve tedavisini de yapardı. Babamın verdiği bu tür kararlara harfiyen riayet edilir ve mesele böylece çözülürdü. Çocuklara harçlık verilmediği o dönemde onlara harçlıklarını da verirdi. Cebinden balonları ve badem şekerlerini eksik etmezdi. Evden dışarıya adım atmadan önce Grant tuvalet giyer, mutlaka kravatını takar ve fötr şapkasını veya kasketini takardı. Selam verirken fötr şapkasını hafiften çıkarıp hafif eğilerek dostlarını bu şekilde selamlardı. Bizim ev Hükûmet Konağının hemen arkasında o zaman adı Beydağı olan ve şimdi adına Adaçayı denen sokakta idi. Babamla bir gün evden çarşıya giderken selamlaşma sayısını saymış idim otuza ulaşmıştı.
Rahmetli çok cömert olduğundan çoğu zaman para kıtlığı çekerdi. Devamlı borçlu idi, gelir ile giderlerini kılı kılına denk getirirdi. Ama her zaman alnı ak, başı dikti. Kardeşlerin içerisinde en nazlısı idi. Dört kız ve bir erkek kardeşi vardı. En küçük erkek kardeşi yani amcam Kemal’ın dışında hepsi melek oldu. Babam, kız kardeşlerine bir diziden dolayı Çarlinin melekleri derdi.
BABAMLA TÜRKÜ FASLI
Babam müziği özellikle de halk müziğini çok severdi. Bağlamamı satın aldığımda da bana destek vermiş ve çok sevinmişti. Sesi de çok güzeldi, toplu söylemlerde sesi kolaylıkla ayırt edilirdi. Bağlama çaldığımda zaman zaman da bana eşlik ederdi. Özellikle “Fincanın etrafı yeşil , fincanı taştan oyarlar, yüksek minareden attım ben bir taş, tren gelir hoş gelir ve kahverengi gözlerin türkülerini sıklıkla dile getirirdi.
Şimdiye kadar rahmetli babamı rüyamda görürdüm ama konuşmazdık. Bu gafla(defa) öyle olmadı. Babam Cemal , ben ve eşim Perihan balkonda oturuyorduk. Babamında duyacağı şekilde Ağam’da şimdi gelir isimli türküyü okumaya başladık. Babamda sırtını duvara dayamış bir minderde oturuyordu. Başladık türküye.
(Urfa’lıyam dağlıyam)2
Bağçalıyam bağlıyam
(Ağam da şimdi gelir
Paşam da şimdi gelir
Güzel de şimdi gelir vay)2
(Ben yürekten vuruldum)2
Ciğerimden dağlıyam
(Ağam da şimdi gelir
Paşam da şimdi gelir
Güzel de şimdi gelir vay)2
Bağlama ve çalgı yok yalın bir şekilde söylüyoruz. Bu arada şaşırtıcı bir şey oldu Rahmetli babam da türküye o muazzam sesi ile eşlik etmeye başladı.”Ağam da şimdi gelir diye…” Adeta canlı gibi idi. İkinci kıtayı hep birlikte okuduk.
(Urfa’nın bedenleri)2
Çevirin gidenleri
(Ağam da şimdi gelir
Paşam da şimdi gelir
Güzel de şimdi gelir vay)2
(Vurun vurun öldürün)2
Yari terkedenleri
(Ağam da...
Türküyü bitirdik. Ben ağzımla bir uzun hava geçişi mırıldandım. Ağ gül seni Camekânda görmüşler uzun havasını okuyacaktım. Babam Cemal bu anda bir hoyrata girdi. Sesi ve söylemi mükemmeldi. Ben hemen telefonumu bana vermesini işaretle eşimden istedim, babamın sesini kayda alacaktım. O sırada fasıl bitti. Yayın yarıda kaldığı için babamın o muazzam hoyratını sizlere dinletemiyorum.
Ağam ağam öz ağam
Men sene gülüm demem
Gülün ömrü az olur
Men sene reyhan demem
Yaprağ(yaprak) döker dal olur
Men sene gözüm demem
Tene düşer kör olur
Men sene derviş demem
Post giyer abdal olur
Men sene paşam demem
Tahttan düşer azlolur…
Teşekkürler babacığım. Hasretliğimi bir nebze olsun giderdin.