im ne derse desin. İkinci devlet üniversitesi Adana’ya çok yakıştı.
Özellikle üniversiteyi oluşturan fakülte seçimleri çok doğruydu.
Türkiye’nin ilk sanayi şehirlerinden biri olan Adana’da ‘Biyomühendislik’, ‘Enerji Sistemleri Mühendisliği’, ‘Malzeme Bilimi Mühendisliği, ‘Elektrik-Elektronik Mühendisliği’ gibi bölümleri bulunan ‘Mühendislik Fakültesi’ akılcıydı.
Diğer taraftan ‘Yazılım Mühendisliği’, ‘Yapay Zekâ Mühendisliği’, ‘Veri Bilimi ve Analitiği’, ‘Bilgi Güvenliği ve Teknoloji’ gibi bölümleri bulunan ‘Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi’ni bu üniversitede konuşlandırmak bölge ve Türkiye için çok kıymetliydi.
13 yıl önce Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin kurulmasında kimin en küçük emeği varsa minnet duyuyorum.
O tarihlerde “Çukurova Üniversitesi’ni bölecek, küçültecek” diye eleştiren herkesin karşısında durmuştum. Çeşitlilik zenginliğimiz olur, devlet üniversiteleri de olsa rekabet kalite artırır demiştim.
Haklı çıktım.
Bugün yatay mimariyle büyüyen, yeşil alanlarını artıran, özellikle sayısal alanda Türkiye’nin hatta dünyanın dört bir yanından öğrencileri Adana’ya çeken bir üniversitemiz var.
Peki, geleceğin Türkiyesi için elzem bölümleri içere fakülte, bölüm ve yüksekokulu bulunan Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ)’nün Teknoloji Geliştirme Bölgesi yani TEKNOKENT’i var mı?
Yok.
Tokat’ta Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde teknokent var.
Çorum’da Hitit Üniversitesi’nde var.
Yozgat’ta Bozok Üniversitesi’nde var.
Bünyesinde ‘Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin de yer aldığı, ülkenin geleceğini belirleyecek alanlarda fakülte, bölük ve yüksekokul bulunan ATÜ’de teknokent yok.
Neden?
Adana'da 'Çukurova Teknokent' zaten varmış!
ATÜ burada temsil ediliyormuş!
İstanbul’un 16 üniversitesinde teknokentler Ar-Ge’ye, üretmeye, ihracata, nitelikli fikir gücü istihdam etmeye devam ediyor.
Kimse burada İTÜ Arı Teknokent, Yıldız Teknik Üniversitesi Teknokent zaten var demiyor.
“Efendim, Çukurova TEKNOKENT, Türkiye’nin en erken kurulan teknokentlerinden biri olmasına rağmen kendisinden beklenen performansı sergileyemedi.”
Bunda ATÜ’nün suçu ne?
Önce Çukurova Teknokent’i güçlendirmeliymişiz!
Çukurova Teknokent’le ilgili neşteri ÇÜ’nün yeni Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Eriş ve yönetim kurulu attı. Ben Çukurova Teknokent’in de toparlanıp yükselişe geçeceğine inanıyorum.
ATÜ’nün görev yeni başlayan Rektörü Prof. Dr. Adnan Sözen…
Sanayi Bakanı Mehmet Fatih Kacır…
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar…
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın…
Hepinizin bu konuda tarihi sorumluluğu olduğunu düşünüyorum.
ATÜ’de Teknokent kurulmasını bir gün geciktirmek bu ülkenin özlediğimiz, arzu ettiğimiz geleceğine kavuşmak için bir gün geç kalmamız demektir.