kitap fuarı
Mehmet Fuat ERGÜN
Köşe Yazarı
Mehmet Fuat ERGÜN
 

ZEKA VE İDRAK ARASINDA NE FARK VAR?

Bir önceki yazımın başlığı "OKUDUKLARIMDAN" dı. Okudukda ne olduk? Ne kazandık? Önce gelmiş geçmiş düşünür ve yazarların sözleriyle, yazımın sonunda ise bir kaç sözümle tamamlamak isterim. 1. "Bir kitap, bir ruha alınan en büyük ilaçtır." Cicero 2. "Okumak, bir insanın yapabileceği en büyük seyahattir." Helen Keller 3. "Kitaplar, ruhun ilaçlarıdır." Japon Atasözü 4. "Bir insanın değeri, okuduğu kitaplarla ölçülür." Montesquieu 5. "Okuma, düşüncenin ilk adımıdır." Voltaire 6. "Bir kitap okuduktan sonra aynı kişi olarak kalıyorsanız, okuduklarınız sizi gerçekten değiştirmemiş demektir." Mark Twain 7. "Okuma, ruhu besleyen en büyük güçtür." Victor Hugo 8. "İyi bir kitap, bir dost gibidir; sadık ve her zaman yanı başınızda." Ernest Hemingway 9. "Kitaplar olmadan bir oda, ruhsuz bir beden gibidir." Marcus Tullius Cicero 10. "Bir kitap açarsanız yeni bir dünya keşfedersiniz." Çin Atasözü Ben de okuduklarımdan çıkarabildiğim bir kaç sözle katılmak isterim. 11- Okumak bir ağacın yeşermesini sağlayan su gibidir. 12- Okumayan insan kurumuş bir ağaç, kurumuş ağaç da odun olarak yanar. Kurumuş ağaç yanıp bittikden sonra kül olur. Meyva vermez. Meyva vermeyen ağacın odundan başka kimseye faydası yoktur. 13- Cahiliyetini tescil etmek istersen okumayı bırak. 14- Okumayan insan konuştuğunu ifade edemez. 15- Okumayan insanın kelime haznesi kıttır. Kelime haznesi kıt olanın cümleleri kem kümlelerle doludur. 16- Okudukça kelime haznen gelişir. 17- Kelime haznesi gelişmiş insanın bilgi dağarcığı artar. 18- Bilgi dağarcığı gelişmiş insanın zekası gelişir. 19- Zekası gelişmiş insanın, düşünme, öğrenme, sorun çözme ve yeni bilgilere uyum sağlama kapasitesi arttığı gibi idrak yeteneğide artar. 20- İdrak yeteneği artan insanın, algılama ve anlama kapasitesi yükselir. İdrak, kişinin bir olayı, durumu veya bilgiyi derinlemesine kavrayabilme yeteneğini ifade eder. İdrak, sadece zeka ile değil, aynı zamanda tecrübe, bilgi birikimi ve sezgi ile de ilişkilidir. Kısaca, zeka, problemleri çözme ve öğrenme becerisi; idrak ise anlama ve kavrama derinliği demektir. Zeka ile idrak birlikte çalıştığında, kişi hem hızlı hem de derinlemesine bir anlayış sergiler. Yazımın girişini okumayla başladım. Ama bir çoğumuz günlük hayatta her ikisi arasındaki farkı bilmeden kullandığımız, zeka ve idraka getirdim. DEMEKKİ OKUMAK, KİŞİYİ İNSAN GİBİ YAŞAMASINI SAĞLAYAN ANAHTARIDIR. KISACA ZEKA VE İDRAK OKUMAKLA GELİŞİR.
Ekleme Tarihi: 05 Aralık 2024 - Perşembe
Mehmet Fuat ERGÜN

ZEKA VE İDRAK ARASINDA NE FARK VAR?

Bir önceki yazımın başlığı "OKUDUKLARIMDAN" dı.
Okudukda ne olduk? Ne kazandık?
Önce gelmiş geçmiş düşünür ve yazarların sözleriyle, yazımın sonunda ise bir kaç sözümle tamamlamak isterim.

1. "Bir kitap, bir ruha alınan en büyük ilaçtır." Cicero
2. "Okumak, bir insanın yapabileceği en büyük seyahattir." Helen Keller
3. "Kitaplar, ruhun ilaçlarıdır." Japon Atasözü
4. "Bir insanın değeri, okuduğu kitaplarla ölçülür." Montesquieu
5. "Okuma, düşüncenin ilk adımıdır." Voltaire
6. "Bir kitap okuduktan sonra aynı kişi olarak kalıyorsanız, okuduklarınız sizi gerçekten değiştirmemiş demektir." Mark Twain
7. "Okuma, ruhu besleyen en büyük güçtür." Victor Hugo
8. "İyi bir kitap, bir dost gibidir; sadık ve her zaman yanı başınızda." Ernest Hemingway
9. "Kitaplar olmadan bir oda, ruhsuz bir beden gibidir." Marcus Tullius Cicero
10. "Bir kitap açarsanız yeni bir dünya keşfedersiniz." Çin Atasözü
Ben de okuduklarımdan çıkarabildiğim bir kaç sözle katılmak isterim.
11- Okumak bir ağacın yeşermesini sağlayan su gibidir.
12- Okumayan insan kurumuş bir ağaç, kurumuş ağaç da odun olarak yanar. Kurumuş ağaç yanıp bittikden sonra kül olur. Meyva vermez. Meyva vermeyen ağacın odundan başka kimseye faydası yoktur.
13- Cahiliyetini tescil etmek istersen okumayı bırak.
14- Okumayan insan konuştuğunu ifade edemez.
15- Okumayan insanın kelime haznesi kıttır. Kelime haznesi kıt olanın cümleleri kem kümlelerle doludur.
16- Okudukça kelime haznen gelişir.
17- Kelime haznesi gelişmiş insanın bilgi dağarcığı artar.
18- Bilgi dağarcığı gelişmiş insanın zekası gelişir.
19- Zekası gelişmiş insanın, düşünme, öğrenme, sorun çözme ve yeni bilgilere uyum sağlama kapasitesi arttığı gibi idrak yeteneğide artar.
20- İdrak yeteneği artan insanın, algılama ve anlama kapasitesi yükselir. İdrak, kişinin bir olayı, durumu veya bilgiyi derinlemesine kavrayabilme yeteneğini ifade eder.
İdrak, sadece zeka ile değil, aynı zamanda tecrübe, bilgi birikimi ve sezgi ile de ilişkilidir.
Kısaca, zeka, problemleri çözme ve öğrenme becerisi; idrak ise anlama ve kavrama derinliği demektir.
Zeka ile idrak birlikte çalıştığında, kişi hem hızlı hem de derinlemesine bir anlayış sergiler.
Yazımın girişini okumayla başladım. Ama bir çoğumuz günlük hayatta her ikisi arasındaki farkı bilmeden kullandığımız, zeka ve idraka getirdim.
DEMEKKİ OKUMAK, KİŞİYİ İNSAN GİBİ YAŞAMASINI SAĞLAYAN ANAHTARIDIR.
KISACA ZEKA VE İDRAK OKUMAKLA GELİŞİR.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazetemalatya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.