Önceki yazılarımda bahsettiğim gibi.”Bir gram tecrübe bin gram teoriden üstündür.”sözümün gereği profosyonel yöneticilik yaşantımda gözlediğim ve sonraları dizlerine vurdukları patron yöneticilerimizin yaptığı hataları sıralamaya çalışacağım.
Etraflarındaki şakşakcıları ayırt etmeli ve yanlarından uzaklaştırmalıdırlar.
Çevresinde kümelenen kardeş kuruluş dedikleri sülüklerden mutlaka yollarını ayırmalıdırlar.
Her ne kadar özellikle yönetici eğitimlere altlarında bulunan elemanlarını gönderseler de kendilerinin bu tip eğitimlere daha fazla ihtiyaçları olduğunu unutmamalıdırlar.
Senelerce beraber çalıştıkları,sözde güvendikleri elemanlarıyla peryodik sürelerde yerlerine yenilerini getirmek şartıyla yollarını ayırmalıdırlar.
Geleceğin üst düzey elemanlarını şimdiden hazırlamalıdırlar.
Şirketleri büyüdükçe gururlanıp,dağları ben yarattım dememelidirler.Bilmelidirler ki salyongozda büyür,büyür bir noktadan sonra bir gramda olsa büyüdüğünde kabuğu çatlar,yok olur.
Bir işletmeyi meydana getiren PARA,İNSAN VE MAKİNA’dan,insana değer vermedikçe,insanın kıymetini bilmedikçe,paranın,makinanın bir müddet sonra işe yaramaz olduğunu unutmamalıdırlar.
İstediği kadar güvendiği sistemleri getirseler,istediği kadar bilgisayarımın bir klavyesinde kontrollarım deseler, işletmelerini bire bir görmeden,çalışanlarıyla tokalaşacak seviyede sıcak irtibat kurmadan yönettiğini zannettiğini,yönetemediğini daha sonra anlayacaklardır.
En güzel fikirlerin bizzat işin içinde olan çalışanlarından çıkacağını,tuvalet temizleyicisinin uçak kanatları kırılma önerisinin nasıl problemi çözdüğünü unutmasınlar.
DESPOT,UYSAL,İDEAL yönetim biçimlerinden,ideal dediğimiz sevgi ve saygıya dayanan yönetim şeklinin kendilerine artı getireceğini bilsinler.Bağırp çağırarak,seslerini yükselterek,ortalığı kasıp kavurarak,DESPOT yönetim şekliyle anında kaybedeceklerini asla unutmasınlar.
Şirketlerinin en az on senelik stratejini belirleyip,kağıda kaleme döküp,uygulamaları takip etsinler.
Bir kurşun kalemin bile içinde yer aldığı BÜTÇE yaparak,aylık,üç aylık ,altı aylık ve yıllık kontrolarla denetlesinler.Nerelerde hatalar yaptıklarını gözlesinler.
İşletmelerinde mümkün olduğu kadar eş,dost,akraba hatta cemaat’dan gelenleri yönetim içine almasınlar.İş vereceklerse yönetim kurulunda görevlendirsinler.Mutlak ve mutlak bu benim varisim,gelecekte şirketimin başına geçecek dediği birileri olursa,en alt kademeden,diğer çalışanlarıyla hiç ayrım yapmadan tolerans göstermeden yetiştirsinler.