Ayçiçeği (Helianthus annuus), Günebakan, Gündoğdu veya Günçiçeği, papatyagiller (Asteraceae) familyasından çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sarı çiçekli bir tarım bitkisidir.
Ayçiçeği, daha fazla verimli olabilmek ve güneş ışığından daha fazla yararlanabilmek için, yönünü Güneşe döner.
Bu olayın bilimsel adı Fototropizma’ dır.
( Bitkinin, ışığın olduğu yöne yönelmesine fototropizma denir. Eğer bitki uyarıcıya doğru yöneliyorsa bu yönelme biçimine pozitif tropizma, uyarıcıdan uzaklaşmaya çalışıyorsa da bu yönelme biçimine negatif tropizma denir. )
Daha fazla verimli olabilmek için yönünü Güneşe dönen bu bitkiye biz AY ÇİÇEĞİ diyoruz. Ama yine de o yönünü ısrarla GÜNEŞ’ e dönüyor. Peki neden ısrarla AYÇİÇEĞİ diyoruz.
Tıpkı bir ömür, başka bir mesleğe yönünü dönüp, Ona hayranlıkla bakan, o ünvanla daha fazla verimli olabileceğini düşünen evlatlarımıza, üniversite sınavları neticesinde elde ettikleri puana göre girdikleri bölüm ve mezun olunca aldıkları diploma ile kazandıkları ünvan gibi…
Israrla bağırıyor evlatlarımız, bizim yönümüz bu meslekere dönük, biz bu ünvanlarla daha verimli oluruz diye. Peki biz ne yapıyoruz? Verim kimin aklında. Sana bu ünvânı verdik, senin adın Ayçiçeği.
Yarın yine 2024 YKS açıklanacak, aha fazla verimli olacaklarını düşünerek yönünü Güneşe dönenlere biz ısrarla Ayçiçeği diyeceğiz. SENİN ADIN AYÇİÇEĞİ…