Malatya elbet bir gün ayağa kalkacaktır.
Yeni yeni kararlar alınacak ya içimize sinecek ya da hiç beğenmeyeceğiz.
Bunu zaman gösterecek.
Eğer bu deprem bir fırsat bilinir, nüfuslu kişiler değil, Malatya düşünülürse neden güzel bir kent olmasın.
Umutla bekliyoruz. Özellikle Bakırcılar Çarşısı inşaatında, yıkılacak binalarda, ayağa kalkma adına yapılmış girişimlerde karamsarlığımız hâkim olsa da hala bir yetkilinin kahramanlaşacağını bekliyoruz.
Malatya yalnız konut ve iş yerlerinden ibaret değildir.
Büyükşehir demek nüfus yoğunluğu demek değil, yaşam kalitesinin yükselmesi demektir.
Ulaşım, sosyal yaşam, ekonomik fırsatlar, turizm cazibesi büyükşehir olma ile ilgili konulardan bazılarıdır.
Bu özellikler ışığında Gençlik Spor Bakanlığının da Malatya’da bazı işler yapması gerekmektedir.
Profesyonel, amatör, bireysel, ekstrem, engelli sporları, milli sporlar, su sporları gibi çok sayıda spor kategorileri vardır.
Profesyonel olarak elimizde yalnız Malatyaspor’umuz vardır. Futbolla ilgili bir de sahamız mevcuttur. Ama artık bilinmeli ki, bu saha Malatyaspor’umuzun her maç en büyük rakibidir. Mevcut ve en üst seviyede yer alan takımımızın transfer tahtası kapalı olması bir yana ilk halledilmesi gereken olay Yeni Malatya Stadı’nın unutulmasıdır.
Hala bizim bir sahamız vardır. Futbol kulübümüz orada oynamalıdır diyen zihniyet inanın bu işten anlamayan zihniyettir. Kaç kez yazılmıştır. Bu stadın uzaklığı konumuz değildir, ulaşımı asıl sorundur. Belediye otobüsü ile veya trombüsle 27 bin 400 kişiyi taşımak mümkün değildir. Fiziki ve matematik kurallarına gerçekten aykırıdır.
27 bin 400 kişiyi 300 kişilik 20 trombüs ile taşımak için her trombüsün en az 5 sefer yapması gerekiyor. Her seferi en az 1 saat olduğundan bu trombüsler taraftarlar için 6 saat önceden taşımaya başlaması gerekecek. Taraftarlarda 6 saat öncesinden trombüse binmek için hazır olacaklar. Peki maç bitip tahliye geldiğinde ne olacak. Kim 6 saat sonra trombüse binecek.
İki ucu ……. deynek.
Peki bugünE kadar nasıl geldi derseniz. Her şey kayıtlarda 3 büyükler dahi Malatya’ya gelse türbinlerdeki taraftar sayısı 7 veya 8 bini geçmemiştir.
Stadın mevcut İnönü Üniversitesi karşısına yapılması kararını kimin aldığı da hala belli değil. O gününün yöneticilerinin hiçbiri bunu üstlenmiyor. “Ben karar veremedim” diyerek kaçıyorlar.
Sadece buradan bakıldığında Yeni Malatya Stadı’nın eleştirilerin odak noktası olması gerektiği anlaşılıyor.
Nemi yapılmalı. Elazığ idarecileri, bizde yaşanan olumsuzlukları takip ederek, yeni statlarını eski statlarının yerine yaptılar. Bizde tez zamanda aynı yolu takip etmeliyiz. Eski stattın yeri stad yapımına uygundur. Malatya merkeze yürüme mesafesinde olmalıdır. Buna cesaret edecek kişi işte gerçek bir kahramandır. İsterseniz Malatyalı gerekli parayı da bulur. Yeter ki iyi anlatılsın.
Gelelim diğer konulara; Malatya’yı bir voleybol takımı ulusal boyuttu temsil etmekte.
Maçlarını tek taraf türbünü olan salonda oynuyor. Salonda zemin ve ses düzeni Allah’a emanet. Malatya’nın imkânı bu kadar değil. Diş Hastanesi arkasında bulunan Çok Amaçlı Spor Salon buna müsait. Ancak depremde hasarlı raporu alan salon hala bir onarımdan geçmiş değil.
Voleybol ligi başlayacak ve depremden 19 aydır geçmesine rağmen henüz bir iyileştirme yapılmamış salon en kısa zamanda hizmete girmelidir.
Takım sporlarına bakıldığında Yeşiltepe’de yer alan statlar amatör spor kulüplerine yeter durumda.
Malatya’da Voleybol, Basketbol ve futboldan başka sporlara da imkân tanınmalı
Uzak Doğu sporları, özellikle özel hocalar nezaretinde özel spor okullarında yapılmakta.
Gençlik ve Spor il Müdürlüğü, Malatya’da Karakaya Baraj Gölü, Darende Tohma Kanyonu ve Arapgir Kanyonu’nda su sporlarına imkân sağlamalı, Levent Vadisi’nde ekstrem sporları, farklı mekanlarda bisiklet sporları, okçuluk gibi olimpik sporcular yetiştirecek sporlara zemin hazırlamalı.
İçimize sinecek Malatya’nın ayağa kalkması umuduyla…