'Atatürk’ün Vefatının Yabancı Basındaki Yansımaları'

EĞİTİM 11.11.2024 - 10:59, Güncelleme: 11.11.2024 - 11:34
 

'Atatürk’ün Vefatının Yabancı Basındaki Yansımaları'

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 86. yıl dönümü dolayısıyla İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde “Atatürk’ün Vefatının Yabancı Basındaki Yansımaları” konferansı düzenlendi. Konferansa Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Aziz Kılıç, konuşmacı olarak katıldı.

Düzenlenen konferansa İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Nihat Şad, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Hakan Tunç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konuşmasına Atatürk’e rahmet ve minnetlerini dile getirerek başlayan Dr. Öğr. Üyesi Aziz Kılıç “Burada Gazi Mustafa Kemal’in vefatının 86. yıl dönümü sebebiyle toplandık. Rahmet ve minnetle anıyorum. Türk milletinin kalbinde Mustafa Kemal’in yeri bellidir. Bu konuşmamda yabancı basında Atatürk’ün yeri ve onunla ilgili yazılan makalelere değineceğim.” dedi. Konuşmasının devamında Kılıç, Atatürk’ün sadece Türk milletinin değil dünyanın da saygısını kazanmış bir lider olduğunu ve vefatının yabancı basında yer alışını şu sözler ile ifade etti: “Atatürk, Türk milletinin ve dünyanın saygısını kazanmış bir liderdir. Atatürk’ün vefatına Fransız basını oldukça geniş yer vermiştir. 11 Kasım’da Atatürk’le ilgili 22 Fransız gazetesinde 25 makale ve çok sayıda haber vardır. Bu haberlerde Atatürk’ün büyük kişiliği ve büyük eserleri dile getirilmiştir.” Sözlerine basında bilinen birçok gazetede Atatürk’ün vefatının yankı bulduğu ve bütün bir Atatürk döneminden bahsedildiğini dile getiren Kılıç “Gazeteler sadece Atatürk’ün karakteri ve eserleriyle ilgili değildir; tüm Atatürk döneminden bahsederler. Atatürk’ten asker, devlet adamı ve devrimci diye bahsederler. İngiliz basını da çok geniş yer verdi. 35 kadar yazı çıktı. ‘Büyük Şef’ başlığı altında şöyle denilmiştir: ‘Kemal Atatürk çağımızın en ünlü adamlarından biriydi. Başardığı işler muazzamdır. Çağdaş, güçlü bir Türkiye yarattı.’ The Times’da ise şöyle geçer: ‘Yeni Türkiye’nin kurucusu Gazi Kemal Paşa göçüp gitmiştir.’” ifadelerine yer verdi.  Konferans Atatürk’ün minnetle ve şükranla anılmasının ardından son buldu. Haber: Nidanur Ateşyakar-Zeynep Baran-Rojbin Astekin
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 86. yıl dönümü dolayısıyla İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde “Atatürk’ün Vefatının Yabancı Basındaki Yansımaları” konferansı düzenlendi. Konferansa Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Aziz Kılıç, konuşmacı olarak katıldı.

Düzenlenen konferansa İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Nihat Şad, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Hakan Tunç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konuşmasına Atatürk’e rahmet ve minnetlerini dile getirerek başlayan Dr. Öğr. Üyesi Aziz Kılıç “Burada Gazi Mustafa Kemal’in vefatının 86. yıl dönümü sebebiyle toplandık. Rahmet ve minnetle anıyorum. Türk milletinin kalbinde Mustafa Kemal’in yeri bellidir. Bu konuşmamda yabancı basında Atatürk’ün yeri ve onunla ilgili yazılan makalelere değineceğim.” dedi.

Konuşmasının devamında Kılıç, Atatürk’ün sadece Türk milletinin değil dünyanın da saygısını kazanmış bir lider olduğunu ve vefatının yabancı basında yer alışını şu sözler ile ifade etti: “Atatürk, Türk milletinin ve dünyanın saygısını kazanmış bir liderdir. Atatürk’ün vefatına Fransız basını oldukça geniş yer vermiştir. 11 Kasım’da Atatürk’le ilgili 22 Fransız gazetesinde 25 makale ve çok sayıda haber vardır. Bu haberlerde Atatürk’ün büyük kişiliği ve büyük eserleri dile getirilmiştir.”

Sözlerine basında bilinen birçok gazetede Atatürk’ün vefatının yankı bulduğu ve bütün bir Atatürk döneminden bahsedildiğini dile getiren Kılıç “Gazeteler sadece Atatürk’ün karakteri ve eserleriyle ilgili değildir; tüm Atatürk döneminden bahsederler. Atatürk’ten asker, devlet adamı ve devrimci diye bahsederler. İngiliz basını da çok geniş yer verdi. 35 kadar yazı çıktı. ‘Büyük Şef’ başlığı altında şöyle denilmiştir: ‘Kemal Atatürk çağımızın en ünlü adamlarından biriydi. Başardığı işler muazzamdır. Çağdaş, güçlü bir Türkiye yarattı.’ The Times’da ise şöyle geçer: ‘Yeni Türkiye’nin kurucusu Gazi Kemal Paşa göçüp gitmiştir.’” ifadelerine yer verdi. 

Konferans Atatürk’ün minnetle ve şükranla anılmasının ardından son buldu.

Haber: Nidanur Ateşyakar-Zeynep Baran-Rojbin Astekin

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazetemalatya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.