Darende’nin Dili ‘Hazeynce’ Belgesele Aktarılıyor

Kültür 28.10.2024 - 12:51, Güncelleme: 28.10.2024 - 13:10
 

Darende’nin Dili ‘Hazeynce’ Belgesele Aktarılıyor

İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileri, mezuniyet projeleri kapsamında Darende’nin özgün esnaf dili olan “Hazeynce”yi konu alan belgesele imza atmaya hazırlanıyor.

Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileri Kadriye Sevim, Beyzanur Doğan, Canan Kılıç, Eren Can Türkay, Nida Nur Akbaş ve Seyfi Şimşek’ten oluşan proje ekibi Malatya’nın Darende ilçesinde “gizli dil” olarak bilinen ve sadece birkaç kişinin anlayabildiği özel dilin belgesel çekimlerine başladı. Projenin danışmanlığını üstlenen İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beyler Yetkiner projenin önemine vurgu yaptı. Yetkiner “Bu proje, yok olmaya yüz tutan bir değeri tekrar gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor. Öğrencilerin ‘Hazeynce’ ile ilgili bir belgesel çekme isteklerini duyduğumda, bunun kesinlikle çekilmesi gereken bir konu olduğuna inandım. Umarım Malatya’nın değerli bir dili olarak uzun süre anılır.” dedi. Proje ekibinde yer alan dördüncü sınıf öğrencisi Beyzanur Doğan ise heyecanlı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ben Darendeliyim. Bu dilin bir zamanlar esnaflar arasında konuşulduğunu duydum. Danışman hocama konuyu açtığımda, o da destekledi ve kesinlikle bu belgeselin çekilmesi gerektiğini söyledi. Arkadaşlarımla birlikte projeye böyle başladık. Umarım başarılı bir çalışma olur. Projeyi tamamlar tamamlamaz öğrenci festivallerine göndermeyi düşünüyoruz.” Günlük hayatta mesleki bir jargon olarak ticari ilişkilerde sıkça kullanılan “Hazeynce”, Darendelilerin hemşerilik bağlarını güçlendirmede etkin rol oynuyor. İNÜHABER MERKEZİ
İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileri, mezuniyet projeleri kapsamında Darende’nin özgün esnaf dili olan “Hazeynce”yi konu alan belgesele imza atmaya hazırlanıyor.

Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileri Kadriye Sevim, Beyzanur Doğan, Canan Kılıç, Eren Can Türkay, Nida Nur Akbaş ve Seyfi Şimşek’ten oluşan proje ekibi Malatya’nın Darende ilçesinde “gizli dil” olarak bilinen ve sadece birkaç kişinin anlayabildiği özel dilin belgesel çekimlerine başladı.

Projenin danışmanlığını üstlenen İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beyler Yetkiner projenin önemine vurgu yaptı. Yetkiner “Bu proje, yok olmaya yüz tutan bir değeri tekrar gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor. Öğrencilerin ‘Hazeynce’ ile ilgili bir belgesel çekme isteklerini duyduğumda, bunun kesinlikle çekilmesi gereken bir konu olduğuna inandım. Umarım Malatya’nın değerli bir dili olarak uzun süre anılır.” dedi.

Proje ekibinde yer alan dördüncü sınıf öğrencisi Beyzanur Doğan ise heyecanlı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ben Darendeliyim. Bu dilin bir zamanlar esnaflar arasında konuşulduğunu duydum. Danışman hocama konuyu açtığımda, o da destekledi ve kesinlikle bu belgeselin çekilmesi gerektiğini söyledi. Arkadaşlarımla birlikte projeye böyle başladık. Umarım başarılı bir çalışma olur. Projeyi tamamlar tamamlamaz öğrenci festivallerine göndermeyi düşünüyoruz.”

Günlük hayatta mesleki bir jargon olarak ticari ilişkilerde sıkça kullanılan “Hazeynce”, Darendelilerin hemşerilik bağlarını güçlendirmede etkin rol oynuyor.

İNÜHABER MERKEZİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazetemalatya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.