kitap fuarı

Orhan Toğrulca’dan “Şehrin serüveni…

Kültür 13.05.2021 - 14:02, Güncelleme: 15.06.2021 - 12:24
 

Orhan Toğrulca’dan “Şehrin serüveni…

Malatya, Geçmişten günümüze Bir Şehrin Serüveni” adıyla ölümsüzleştirildi. Ağırlıklı olarak

10 bin yıllık şehrin serüveni. Cafer Höyük ve Değirmentepe’den başlayan ve günümüze kadar gelen 10 bin yıllık Malatya’nın şehirleşme macerası lise Müdürü, tarih öğretmeni ve araştırmacı- yazar Orhan Toğrulca tarafından “Malatya, Geçmişten günümüze Bir Şehrin Serüveni” adıyla ölümsüzleştirildi. Ağırlıklı olarak insan ile şehir arasında yaşanan maceranın anlatıldığı kitapta, Malatyalının kendine özgü “şehir-mekan” gelişim macerası akıcı bir üslupla kaleme alınarak okuyucuların ve araştırmacıların istifadesine sunulmuş. Malatya Büyükşehir Belediyesi (Kültürel) Yayınları’nın 28’incisi olarak yayınlan 400 sayfalık kitapta “Bölgenin etnik yapısına Dair” başlığı altında;  … Bütün bu belirsizliklere rağmen Cevdet Türkay’ın ‘Osmanlı İmparatorluğunda Oymak, Aşiret ve Cemaat’ adlı eserinde Malatya bölgesinde iskan edilen 295 aşiret, oymak ve cemaatin çözümünü aşağıya aktarıyoruz. Buna göre; “Türkman” olarak isimlendirilenlerin sayısı 30 “Ekrad” (Kürt) olarak isimlendirilenlerin sayısı 142 Bağlı bulunduğu etnik grubu belli olmayanların sayısı 57 “Yörükan” olarak isimlendirilenlerin sayısı 31 “Türkman-Yörükan” olarak isimlendirilenlerin sayısı 15 “Türkman-Ekrad” olarak isimlendirilenlerin sayısı 15 “Ekrad-Yörükan” olarak isimlendirilenlerin sayısı 4 “Çerkez” olarak isimlendirilenlerin sayısı 1 Olarak gösterilmiştir...  Aynı başlığın devamında ise ….. Osmanlı belgelerinde “Türkman”larla “Yörükan” ların Türk olmalarına rağmen “Türkman”lardan farklı özelliklere sahip oluşlarındandır. Belgelerde ayrıca bazı aşiretlerin “Türkman-Yörükan” ve “Ekrad-Yörükan” olarak belirtilmiş olmaları iki şekilde anlam kazandırılmış olabileceklerini akla getirmektedir. Birincisi bu toplulukların hem Alevi-Bektaşi hem de Sünnilerden oluşabileceğini, ikincisi ise bu toplulukların “Alevi-Bektaşi Türkler” ve “Alevi-Bektaşi Kürtler” olarak yorumları yapılabilir…”  Değerlendirmeleri yer alıyor.   gazetemalatya.com
Malatya, Geçmişten günümüze Bir Şehrin Serüveni” adıyla ölümsüzleştirildi. Ağırlıklı olarak

10 bin yıllık şehrin serüveni. Cafer Höyük ve Değirmentepe’den başlayan ve günümüze kadar gelen 10 bin yıllık Malatya’nın şehirleşme macerası lise Müdürü, tarih öğretmeni ve araştırmacı- yazar Orhan Toğrulca tarafından “Malatya, Geçmişten günümüze Bir Şehrin Serüveni” adıyla ölümsüzleştirildi. Ağırlıklı olarak insan ile şehir arasında yaşanan maceranın anlatıldığı kitapta, Malatyalının kendine özgü “şehir-mekan” gelişim macerası akıcı bir üslupla kaleme alınarak okuyucuların ve araştırmacıların istifadesine sunulmuş.

Malatya Büyükşehir Belediyesi (Kültürel) Yayınları’nın 28’incisi olarak yayınlan 400 sayfalık kitapta “Bölgenin etnik yapısına Dair” başlığı altında;

 … Bütün bu belirsizliklere rağmen Cevdet Türkay’ın ‘Osmanlı İmparatorluğunda Oymak, Aşiret ve Cemaat’ adlı eserinde Malatya bölgesinde iskan edilen 295 aşiret, oymak ve cemaatin çözümünü aşağıya aktarıyoruz. Buna göre;

Türkman” olarak isimlendirilenlerin sayısı 30

“Ekrad” (Kürt) olarak isimlendirilenlerin sayısı 142

Bağlı bulunduğu etnik grubu belli olmayanların sayısı 57

“Yörükan” olarak isimlendirilenlerin sayısı 31

“Türkman-Yörükan” olarak isimlendirilenlerin sayısı 15

“Türkman-Ekrad” olarak isimlendirilenlerin sayısı 15

“Ekrad-Yörükan” olarak isimlendirilenlerin sayısı 4

“Çerkez” olarak isimlendirilenlerin sayısı 1

Olarak gösterilmiştir...  Aynı başlığın devamında ise

….. Osmanlı belgelerinde “Türkman”larla “Yörükan” ların Türk olmalarına rağmen “Türkman”lardan farklı özelliklere sahip oluşlarındandır. Belgelerde ayrıca bazı aşiretlerin “Türkman-Yörükan” ve “Ekrad-Yörükan” olarak belirtilmiş olmaları iki şekilde anlam kazandırılmış olabileceklerini akla getirmektedir.

Birincisi bu toplulukların hem Alevi-Bektaşi hem de Sünnilerden oluşabileceğini, ikincisi ise bu toplulukların “Alevi-Bektaşi Türkler” ve “Alevi-Bektaşi Kürtler” olarak yorumları yapılabilir…”  Değerlendirmeleri yer alıyor.

 

gazetemalatya.com

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazetemalatya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.