Kamu eliyle yeşil doku katliamı
Kamu eliyle yeşil doku katliamı
Milli Eğitim istedi, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı verdi, Malatya Belediyesi/Büyükşehir...
Haber Yaşar KARAASLAN
Meyvecilik Araştırma Enstitüsünün Yaklaşık 50 dönümlük doğal yeşil alanı resmî kurumların el birliği ile yok edildi. Yok edilen doğal yeşil alana eğitim tesisleri (Beton binalar) yapılacak.
Milli Eğitim istedi, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı verdi, Malatya Belediyesi/Büyükşehir Belediyesi de imar planları (Yol-çevre düzenlemesi gibi) düzenlemesini yaptı ve doğal meyve ağaçlarının yer aldığı 50 dönümlük alanın yeşil dokusu yok edildi. Bölge sakinleri ve duyarlı Malatyalılar, yok edilen yeşil alanda çalışan iş makinaları ve hafriyat kamyonlarını hüzünle ve gözyaşları ile izleyerek yöneticilere selam gönderiyorlar(!)
50 dönümlük doğal yeşil doku bir kez daha betonlaşmaya mağlup oldu. Kent merkezlerinde ve ana arterlerde “Okul olmaz” mantığıyla tarihi okul binalarını boşaltan Milli Eğitim, araç trafiğinin yanı sıra nüfusunun hızla artması nedeniyle kent merkezinde kalan bölgeye okul binaları yapmak için çoğunluğu 15-20 yaş (toplam 280 civarında) arasındaki meyve ağaçlarıyla kaplı yeşil dokuyu yok etti. Alanda bulunan meyve ağaçları kesildikten sonra alanda iş makineleri beto n binaları dikmek için haril harıl çalışmaya başladı.
Meyvecilik Araştırma Müdürlüğüne ait, Yeşilyurt- Fahri Kayahan Bulvarının köşesinde bulunan 50 dönümlük alanda bulunan 300’e yakın meyve ağaçları kesilerek okul binaları yapımı için çalışmalar başladı.
Meyve ağaçlarıyla kaplı 50 Dönümlük alanın okul alanına dönüşme serüveni şöyle;
1 aşama: Tahsis ve fonksiyon değişikliği
Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı arasında yapılan protokol kapsamında Aşağıbağlar Mahallesi 1190 ada 1 Nolu parselin eğitim tesis alanı olması (Enstitü Müdürlüğünün) talebi Ahmet Çakır’ın Belediye Başkanlığı döneminde 06.10.2010 yılı toplanan Belediye Meclisinin gündeminde yer aldı. Belediye Meclisi de talebi;
“Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce kullanılmakta olan 1190 ada 1 nolu parselin bir kısmının (30 dönüm) Milli Eğitim ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı arasındaki anlaşmalar çerçevesinde, eğitim tesis alanı olması yönünde hazırlatılan 1.5000’lik nazım imar planı ve 1.1000’lik uygulama imar planı değişikliğinin kabulüne (CHP’li üyeler Ali Dağdelen ve Doğan Ağdaş’ın çekimser kaldığı) oy çokluğu ile” kabul etti.
2. Aşama; Bağlantı yollarını düzenleme
Eğitim tesis alanının ve çevresinin ulaşım bağlantısının düzenlenmesi talebi, Büyükşehir Belediye Meclisinin 22.11. 2017 yılında gündeminde yer aldı. Düzenleme talebi; “Onaylı 1.5000 ölçekli nazım imar planında eğitim alanı ve park alanı fonksiyonunda olan Yeşilyurt İlçesi Aşağıbağlar Mahallesi 1190 ada 1 nolu parsel ve çevresinde ulaşım bağlantılarının düzenlenmesine ilişkin hazırlanan 1.5000’lik nazım imar planı değişikliğinin, bölgede sosyal teknik altyapı hizmetlerinin iyileştirilerek hizmet standardının artırılmasına yönelik olduğundan kabulüne oybirliği ile karar verildi.” İfadeleriyle oy birliği ile kabul edildi.
Ve 3. Aşama
30 Dönüm olarak ayrılan eğitim tesis alanının yeterli olamayacağı gerekçesiyle 50 dönüme çıkarılması talebi, Malatya Büyükşehir Belediye Meclisinin 15.010.2018 yılı toplantısının gündeminde yer aldı. Talep, “Yürürlükteki 1.5000 ölçekli nazım imar planında Eğitim alanı, park alanı ve yol fonksiyonuna sahip tapunun Yeşilyurt İlçesi Aşağıbağlar Mahallesine kayıtlı 1190 ada 1 nolu parselde 15 metrelik imar yolunun batısında bulunan park alanının bir kısmına Eğitim Alanı fonksiyonu verilmesini ( 50 dönüme çıkarılması) içeren 1.5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği, bütüncül bir eğitim alanı (eğitim kompleksi) oluşturulması amacıyla mevcut 15 metrelik imar yolunun kaldırılıp, park alanının bir kısmına eğitim alanı ve imar yolu fonksiyonu verilmesi şekliyle kabulüne katılanların oybirliği ile karar verildi” ifadeleriyle 30 dönümden 50 dönüme çıkarılması talebi Büyükşehir belediye Meclisinde oy birliği ile kabul edildi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.