Büyükşehrin zulmü kabul edilir değil!
Büyükşehrin zulmü kabul edilir değil!
Yeşilyurt Kırlangıç köylülerini (Mahallesi) ayaklandıran girişim " Büyükşehrin zulmü..
Haber. Yaşar KARAASLAN
Maden sahasını genişletmek ve kapasitesini 7 kat artırmak isteyem MESTON'a tepkil her geçen gün büyüyor. Yeşilyurt Kırlangıç köylülerini (Mahallesi) ayaklandıran girişim " Büyükşehrin zulmü kabu edilir değil" değerlendirmesine yol açtı. Köy sınırları içerisinde haddinden fazla maden ocağı sahasının olduğunu belirten köylüler “Havamız kirleniyor, su kaynaklarımız yok oluyor ve ağaçlarımız kuruyor” diyerek MESTON’un kapasite artırımı girişimine karşı çıkmak için eylem yaptı. Köylülerin eylemine CHP İl Teşkilatı, CEM Vakfı Malatya Şubesi ve çevre gönüllüleri destek verdi. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen kapasite artırımı bilgilendirme toplantısı vatandaşların tepkisi üzerine ertelendi.
Kiraz; İnsan sağlığını olumsuz etkilişyor!
Kırlangıç Mahallesi sakinlerine destek vermek için bölgeye gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, “Buralar çok önemli alanlar. Bu taş ocaklarının yaymış olduğu toz, inanların sağlığını olumsuz etkiliyor” dedi.
Taş ocaklarının insan sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Kiraz,”Kovid en çok ciğerlerimizi etkiliyor, insan sağlığını etkiliyor. Dolayısıyla bu taş ocaklarının yaymış olduğu toz hepimizin akciğerlerinde ciddi hasarlar oluşturabiliyor. Yarın bir gün buradaki vatandaşlardan birisi kovid veya başka bir hastalığa yakalansa büyük problemlerle karşılaşabilir. Kovid nedeniyle birçok vatandaşımız tekrar köylerine geri dönüş yapıyorlar. Bu vatandaşların yaşam alanlarını oluşturmak lazım. Şu anda Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla oluşabilecek bu zulüm kabul edilir bir şey değildir” diye konuştu.
Kontrol altında olmaları gerek
Yerleşin alanlarına taş ocaklarına ruhsatlarnın verilmemesi ya da kontrol altında tutulmasını gerektiğini belirten Kiraz, “Bir kişiye para kazandırılıyor ama her köyde yüzlerce kişi mağdur oluyor. Bu bir gerçek ve bunu görmemek, anlamamak mümkün değil. Pandemi sürecinde yaşadığımız bu dönemde bu konunun dikkate alınması gerekiyor. Taş ocağı ruhsatlarının verilmemesi gerekiyor. Ya da kontrol altına alınması gerekiyor. Bu insanlar burada nasıl yaşam sürecekler, nasıl tarım yapacaklar, nasıl hayvancılık yapacaklar, nasıl kendi geçimlerini sağlayacaklar bunların hepsinin düşünülmesi lazım.”
Vakıf Şube Başkanı Doğan: Çocuklarımız ne bırakacağız?
Kızılderililerin çevre ile ilgili ünlü deyişinin anımsatan ve “Böyle insafsızlık, böyle merhametsizlik olmaz” olmaz diyen Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan; ‘Yeryüzü, bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık’ atasözünü hatırlatan Doğan, “Ödünç aldığınız bir şeyi olduğu gibi bırakırsınız. Şimdi ben torunlarıma buranın neresini bırakacağım. Ne zaman telafi edebilirsiniz? Bir karayolu inşaatında kullanılacak yakıtı, bir inşaatta kullanılacak kumu, çakılı gerekirse 70 kilometre uzaktan getirirsiniz, peki endemik bitkilerle ilgili rapor olan bu bölgenin telafini nasıl yapılacak?” diye konuştu.
MESTON’un başvurusu
Bölgede yaklaşık 2 yıldır kalker ocağı işleten Meston, kapasite artırımı ve alanı genişletmek için başvuru yaptı. Maden ocağı alanı ve kapasitesini yaklaşık 7 kat genişletmek isteyen şirketin başvurusunu inceleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 25 Şubat’ta kapasite artırımı bilgilendirme toplantısı düzenlemişti. Yöre halkının tepkisi üzerine tutulan bir tutanakla toplantı ertelendi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.