kitap fuarı

Fidanel: Hatay ve Malatya'da Benzer Sorunlar Yaşıyor

GÜNDEM 18.03.2025 - 13:41, Güncelleme: 18.03.2025 - 13:41
 

Fidanel: Hatay ve Malatya'da Benzer Sorunlar Yaşıyor

Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, Hatay'ın Antakya ve Defne ilçelerinde yaptığı incelemelerin ardından, Malatya ve Hatay'ın deprem sonrası yaşadıklarının şaşırtıcı derecede benzer olduğunu açıkladı. Fidanel, iki şehirdeki tek farkın toplam inşaat metrekareleri olduğunu belirtti.
Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, "Malatya 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen 2. şehir olsa da Hatay yıkım ve can kaybı olarak bambaşka bir felaket yaşamış maalesef. Özellikle yapı yoğunluğunun çok olduğu Antakya ve Defne ilçelerinde neredeyse hiçbir bina ayakta kalamamış ve haritadan silinmiş. Bu büyük boşluklarda aynı Malatya'da olduğu gibi hummalı bir çalışma var. Heryer şantiye alanı olmuş durumda. Çamur, toz, moloz, sayısız iş makinaları... Kamyonların sayısı belirsiz. Evet ciddi bir çalışma var ve 2 yıla kadar büyük bir bölümü tamamlanmış olur diye düşünüyorum. Ancak; bildiğiniz üzere Malatya'da planlama konusunda ciddi hatalar yapılarak kentin hafıza ve kültürünü yok sayan bir anlayışla hiçbir görüş ve önerinin tesir edemediği Ankara'dan dayatma projeler hayata geçirildi. Bu süreçte diğer illerde ne olup bittiği merak konusuydu. Hazırlanan projelere ve bilgilere ulaşabilmenin çok zor olduğu 2 yıllık süreçte bu vurdumduymaz tavrın sadece Malatya'da olduğunu düşünürken, Hatay ziyaretimizde durumun tüm deprem bölgelerinde aynı olduğunu üzülerek öğrenmiş olduk" dedi. Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel şunları söyledi: - Tek amacın 'belirlenen zamanda teslim edilmesi' olan, hiçbir mimarlık disiplini gözetilmeden iç içe gelişi güzel yerleştirilmiş beton bloklar kültür ve hafızadan çok uzak durumdalar. - Mülkiyet hakkının da korunmadığı aldığımız bilgiler arasında. - Tarih boyunca 8 defa ağır depremler yaşayıp yerle bir olan bu şehir, yine aynı yerde zayıf zeminler üzerine çok katlı (6-7 kat) olarak inşa ediliyor. - Roma döneminde dünyanın en büyük 2. şehri olan Hatay, çok fazla arkeolojik zenginliğe sahip olup, binlerce tescilli kültürel yapıya ev sahipliği yapıyordu. 6 Şubatla birlikte tamamına yakını yıkılan bu yapıların birkaçı hariç herhangi bir restorasyon çalışması başlamış değil. - Malatya'da olduğu gibi Hatay'da da teknik meslek odaları ve hiçbir paydaş dikkate alınmadan ezbere projeler dayatılmış. Kısacası 2 yıllık süreçte depremden en çok etkilenen 4 şehirde yaşananları kıyasladığımızda yapımı devam eden toplam inşaat m2'leri haricinde birbirimizden hiçbir farkımızın olmadığını öğrenmiş olduk. Coğrafyalar farklı ama kaderler aynı...
Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, Hatay'ın Antakya ve Defne ilçelerinde yaptığı incelemelerin ardından, Malatya ve Hatay'ın deprem sonrası yaşadıklarının şaşırtıcı derecede benzer olduğunu açıkladı. Fidanel, iki şehirdeki tek farkın toplam inşaat metrekareleri olduğunu belirtti.
Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, "Malatya 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen 2. şehir olsa da Hatay yıkım ve can kaybı olarak bambaşka bir felaket yaşamış maalesef. Özellikle yapı yoğunluğunun çok olduğu Antakya ve Defne ilçelerinde neredeyse hiçbir bina ayakta kalamamış ve haritadan silinmiş. Bu büyük boşluklarda aynı Malatya'da olduğu gibi hummalı bir çalışma var. Heryer şantiye alanı olmuş durumda. Çamur, toz, moloz, sayısız iş makinaları... Kamyonların sayısı belirsiz. Evet ciddi bir çalışma var ve 2 yıla kadar büyük bir bölümü tamamlanmış olur diye düşünüyorum. Ancak; bildiğiniz üzere Malatya'da planlama konusunda ciddi hatalar yapılarak kentin hafıza ve kültürünü yok sayan bir anlayışla hiçbir görüş ve önerinin tesir edemediği Ankara'dan dayatma projeler hayata geçirildi. Bu süreçte diğer illerde ne olup bittiği merak konusuydu. Hazırlanan projelere ve bilgilere ulaşabilmenin çok zor olduğu 2 yıllık süreçte bu vurdumduymaz tavrın sadece Malatya'da olduğunu düşünürken, Hatay ziyaretimizde durumun tüm deprem bölgelerinde aynı olduğunu üzülerek öğrenmiş olduk" dedi.
Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel şunları söyledi:
- Tek amacın 'belirlenen zamanda teslim edilmesi' olan, hiçbir mimarlık disiplini gözetilmeden iç içe gelişi güzel yerleştirilmiş beton bloklar kültür ve hafızadan çok uzak durumdalar.
- Mülkiyet hakkının da korunmadığı aldığımız bilgiler arasında.
- Tarih boyunca 8 defa ağır depremler yaşayıp yerle bir olan bu şehir, yine aynı yerde zayıf zeminler üzerine çok katlı (6-7 kat) olarak inşa ediliyor.
- Roma döneminde dünyanın en büyük 2. şehri olan Hatay, çok fazla arkeolojik zenginliğe sahip olup, binlerce tescilli kültürel yapıya ev sahipliği yapıyordu. 6 Şubatla birlikte tamamına yakını yıkılan bu yapıların birkaçı hariç herhangi bir restorasyon çalışması başlamış değil.
- Malatya'da olduğu gibi Hatay'da da teknik meslek odaları ve hiçbir paydaş dikkate alınmadan ezbere projeler dayatılmış.
Kısacası 2 yıllık süreçte depremden en çok etkilenen 4 şehirde yaşananları kıyasladığımızda yapımı devam eden toplam inşaat m2'leri haricinde birbirimizden hiçbir farkımızın olmadığını öğrenmiş olduk.
Coğrafyalar farklı ama kaderler aynı...
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazetemalatya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.