Pütürge İlçesinde Karagöl Efsanesi

"Kaman Deresi Havzasında (Pütürge-Malatya) Kütle Hareketleri" konusunda araştırmalar yapan Fırat Üniversitesi, İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Coğrafya Bölümünden Muzaffer Siler ve M.Taner Şengün'ün araştırmasında Karagöl Efsanesi araştırılıyor. İşte o araştırmaya göre Karagöl:

"Karagöl ile ilgili yöre halkından alınan bilgilere, arazi gözlemleri ve yapılan değerlendirmelere göre bazı özellikleri şöyledir. Gölün ismi suyunun koyu renkli taban yüzünden siyahımsı görünmesinden gelmektedir. Göl ile ilgili farklı efsaneler de bulunmakta. Suyun en kabarık seviyesinde 8,2 ha alan kaplayan bir heyelan gölü ve en derin yeri topoğrafik değerlendirmemize göre 40 m. ve yer altı suyundan besleniyor.

Arazi gözlemleri esnasında gölü besleyecek düzeyde herhangi bir akış gösteren su kaynağına veya su çıkış noktasına rastlanmamıştır. Kış aylarında gölün yüzeyinin buz tuttuğu biliniyor. Göl içerisinde flora ve fauna oldukça zengin. Farklı higrofil bitkiler ve sazlıklar mevcut. Gölde çok fazla sülük bulunmaktadır. Karabatak, su yılanı ve kurbağalar için yaşam alanı görevini görmektedir. Hatta gölde su samurunun yaşadığı yöre halkı tarafından biliniyor. Karagöl'ün oluşumuna neden olan paleo-heyelanın toplam alanı 2.5 km². Tüm bu özellikleri ile araştırılması gereken bu yöredeki önemli sulak alanlardan birisi konumunda olduğu oldukça açık görünüyor. Bu sulak alanla ilgili kurumlar tarafından bazı projeler geliştirdiği dile getirildi.

Ancak doğallığı bozulmadan korunması, göl ve çevresinin flora ve faunasının bozulmaması için ise önlemlerin alınması zorunlu görünmektedir. Karagöl’e ait dron görüntüsü ve Çeşitli açılarla Karagöl ve yakın çevresi Bu dikkat çekici heyelanın dışında havzada oldukça fazla kütle hareketi söz konusudur. Karakteristik bir heyelan olarak Karagöl’ün güneyinde Aliçiçek deresi vadisi içinde, Çüngüş formasyonu kaya birimleri üzerinde oluşmuş, kayma şeklindeki bir heyelan bulunmaktadır Aslında Aliçiçek deresi vadisi büyük ölçüde akma şeklinde kütle hareketlerinin gerçekleştiği özel bir topoğrafya sunmaktadır. Bu alanda toprak ve bitki örtüsü dahi gelişme imkanı bulamamaktadır.

Yine Bölünmez köyü çevresinde akarsu aşındırmasından kaynaklanan, yamaç yenilmesi sebepli büyük ölçekli bir paleo heyelan ile bu alanda yapılan yol yarmasından kaynaklanan denge açısının bozularak yamacın kaydığı bir kütle hareketi örneği mevcuttur. Kaman deresi vadisinin kuzey yamaçları boyunca köylere yol yapma ve genişletme çalışmaları esnasında toprak akması ve kayması şeklinde kütle hareketlerine sıkça rastlanmaktadır. İnceleme alanını içerisinde kaya düşmesi sıkça görülen bir olaydır. Özellikle günlük ve yıllık sıcaklık farklarından dolayı sert kayaçlardaki çatlak yüzeylerinin artması ve buna bağlı fiziksel parçalanma olayı ile akarsu aşındırmasından kaynaklanan duraysızlaşma kaya düşmelerinin önünü açmaktadır. Kaman çayı vadisi boyunca bu tür alanlar sıkça görülmektedir.