Kaymakam Adaylığı Sınavı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi
Moderatörlüğünü Arş. Gör. Dr. Fatih Tekin’in yaptığı seminere, konuşmacı olarak Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Arş. Gör. Mehmet Emin Bekik katıldı.
Seminere; Kariyer Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Necati Çobanoğlu, Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Aziz İlhan’ın yanı sıra öğrenciler de katılım sağladı.
Seminerde Arş. Gör. Mehmet Emin Bekik, kaymakam adaylığı sınavına ilişkin ayrıntıları aktardı. Bekik, İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeler ile Anayasa Mahkemesi'nin kararları çerçevesinde oluşan sınavın yeni şartlarına ve hazırlık sürecine değindi.
Kaymakam adaylığı sınavına yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvurabileceğini belirten Bekik, ilgili bölümlerden mezun olan ve 35 yaşını doldurmamış kişilerin sınava katılabileceğini ve bölümü uygun olmayan adayların tezli yüksek lisans yaparak sınava girebileceğini de ekledi.
Bekik, sınav formatında yapılan yeni düzenlemelere dikkat çekerek, sınavın 120 sorudan oluşacağını ve 160 dakika süreceğini ifade etti. Soruların ağırlıklı olarak anayasa, idare hukuku, inkılap tarihi ve genel kültür konularını kapsadığını belirten Bekik, iktisat soru sayısının azaldığını ve bunun yerine genel kültür ile Türkiye ekonomisi gibi konuların öne çıkarıldığını vurguladı.
Bekik, sözlü müzakerelerde yalnızca alan bilgisinin değil, adayların hitabet, muhakeme ve kendini ifade etme becerilerinin de değerlendirildiğini belirtti. Bekik “Adaylardan kürsüde konuşma yapmaları istenebilir. Soruların yanıtlarını bilmek elbette önemlidir, ancak esas olan, adayın süreci nasıl yönettiğidir.” şeklinde konuştu.
“Kaymakamlık Eğitim Süreci”
Bekik, kaymakamlık eğitim sürecinin ilk adımının adaylardan 4 farklı il tercihi yapmalarının istenmesiyle başladığını belirterek süreci şu sözlerle anlattı:
“Kaymakam adayları, üç yıl boyunca görev yapacakları iller için dört tercih yapar. Ancak, tercih ettikleri illerin dolu olması durumunda başka illere yönlendirilirler. Kaymakam olarak atanmanızın ardından sizi ne bekliyor? Örneğin, Malatya Valiliği’nde kaymakam adayı olarak göreve gelirseniz 2 aylık kaymakam adaylığı süreciniz burada başlıyor. Bu süreçte, deneyimli bir kaymakamın yanında 'Kaymakam Refikliği' görevi üstlenirsiniz. İşleyişi, usulleri, protokol kurallarını, kanunları ve bunların uygulanmasını öğrenirsiniz. Bunun yanı sıra Mülkiye Müfettişliği gözetiminde staj yaparsınız. Teftişin nasıl yapıldığı ve gerekli usuller konusunda eğitim alırsınız. Ayrıca, yurtdışına çıkmadan önce 4 aylık bir yabancı dil kursuna katılırsınız. Sürecin sonunda ise Bakanlık tarafından düzenlenen kaymakamlık kursunu tamamlarsınız. Nihai aşamada, Cumhurbaşkanlığı’nın katılımıyla gerçekleştirilen kura çekimiyle atamanız yapılır ve kaymakamlık belgenizi alırsınız.”
Kaymakam adaylarından, eğitim süreci boyunca bir tez yazmalarının beklendiğini anlatan Bekik, uygulamanın yalnızca kaymakamlık adaylarına özgü olmadığını, müfettişlik, uzmanlık, akademisyenlik gibi pek çok alanda da tez hazırlama zorunluluğunun bulunduğunu aktardı. Adayların belirledikleri bir konu doğrultusunda tez hazırlayarak bu tezi ilgili komisyona sunduklarını belirten Bekik, tez yazma aşamasının sürecin önemli bir parçası olduğunu vurguladı. Son olarak Bekik, kaymakamlık kursunu birincilikle bitiren adayların, istedikleri ilçeyi seçme hakkına sahip olduklarını belirtti.
Seminer, Arş. Gör. Mehmet Emin Bekik’in katılımcıların sorularını cevaplaması ile sona erdi.
Haber: Nihan Doğan, Zeynep Alakaya