Rektör Akpolat: Üniversitemizi Daha Üst Sıralara Çıkarmayı Amaçlıyoruz

Konuşmasının başında gelen bir soru üzerine öz geçmişinden bahseden İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, kurulum sırası açısından Türkiye’de 14. sırada kurulmuş köklü bir üniversite olan İnönü Üniversitesine rektör olarak atandığı için gururlu olduğunu dile getirdi.

İnönü Üniversitesinin 50’nci yılını tamamlaması nedeniyle sayısal olarak büyümekten öte nitelik olarak büyümenin altını çizen ve bu yöndeki isteğini dile getiren Rektör Akpolat “Üniversitemizin araştırma üniversitesi olma hedefini koymuştuk. Bunu devam ettirmek ve gerçekleştirmek istiyoruz. Dijitalleşmeye yönelik adımlar atıyoruz. Sıralama şirketlerine yeterli veri giremiyoruz. Bunu gidermek için ‘Veri Analiz Ofisi’ni kuruyoruz. Ayrıca bunun yanında üniversite sıralamaları üstünde çalışacak bir ofisi de kurguluyoruz. Dijital Dönüşüm Ofisi, tüm Üniversitenin iş ve işlemlerini dijitalleştirmeye yönelik bir ofis olacak. Bu ofisimizde ‘Yazılım Birimi ve Siber Güvenlik Birimi’ de olacak. Üniversitemizin ihtiyaç hissettiği tüm yazılımları geliştirecek. Dolayısıyla Üniversitemizin dijital dönüştürülmesini hem yönetecek hem de üst yönetime rehberlik edecektir.” dedi.

“Akademik İzlem Ofisi, Stratejik Bir Birim Olacak”

İnönü Üniversitesi bünyesinde “Akademik İzlem Ofisi’nin de kurulacağından bahseden Akpolat, bu ofisin görevinin akademisyenlerin performanslarını izleyip takip etmek ve gerekirse destek vermek olduğunu dile getirdi. Rektör Akpolat, bu sistemle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Akademik İzlem Ofisi, akademisyenlerimizden çalışanlar ile çalışmayanlar arasındaki ayrımı sağlayacak, teşvik sistemleri geliştirecek, başarılı akademisyenleri daha çok destekleyecektir. Bu teşviki de şöyle planlıyoruz: Çalışanlara BAP’tan daha fazla proje vermek ve projelerin bütçelerini yüksek tutmak. Onların yurt dışı desteklerini de diğerlerinden ayrı tutarak daha fazla destek vermek istiyoruz. Bu anlamda Akademik İzlem Ofisi, bizim için stratejik bir birim olacak.”

Kurmayı planladıkları diğer bir birimin de “Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü” olduğunu dile getiren Rektör Akpolat, bu birimle beraber toplumsal katkı adına olan her şeyin kayıt altına alınacağını ve böylelikle İnönü Üniversitesinin daha görünür olacağını söyledi.

İnönü Üniversitesinin Yüksek Öğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından iki yıllığına akredite edildiğini ancak amaçlarının bu süreyi beş yıla çıkarmak olduğunu kaydeden Rektör Akpolat, eksikliklerin tamamlanarak beş yıllık akreditasyonu almak istediklerini ve tüm akademik birimlere program akreditasyonunu temel hedef olarak koyduklarını ifade etti.

“Deprem Sonrasında Var Gücümüzle Çalışıyoruz!”

6 Şubat 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremde ağır hasar alan İnönü Üniversitesiyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Rektör Akpolat, İnönü Üniversitesinde deprem dolayısıyla 20 binanın yıkıldığının altını çizerek şunları söyledi: “Üniversite olarak 20 binamız yıkıldı. Fen Edebiyat Fakültesi’nin 8 bloğu, Eğitim Fakültesi’nin 4 bloğu İktisadi ve İktisadi İdari Bilimleri Fakültesi’nin 4 bloğu, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı binası, Üniversite Konukevi ve Mediko Sosyal binası yıkıldı. Bu binalar Üniversitemizin olmazsa olmazı. Buna rağmen örgün eğitimi sürdürmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu binalar içerisinde en stratejik binalarımızdan bir tanesi Mediko Sosyal binasıdır. İçinde öğrenci ve personel yemekhanelerin olduğu, konferans salonunun ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı idari birimlerinin olduğu bir binaydı. Daha da önemlisi tüm üniversitemizin yemeğini üreten mutfak da bu binadaydı. Bu binayla ilgili olarak 2023 yılında çok cüzi bir ödenek aldık. 2023 yılı içerisinde onu projelendirdik ancak 2024-2025 bütçelerine ödenek konmadı. Bunun 2025 yılı içinde yer alması için temaslarda bulunduk ve Cumhurbaşkanı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan 2025 bütçesine ödenek konacağı sözünü aldık.”

Daha önce ödeneği alınan Merkezi Derslik binasının temelinin geçen haftalarda atıldığını dile getiren Rektör Akpolat, bu binanın en geç üç yıl içerisinde bitmiş olacağının ve böylelikle fiziki alan bakımından eğitime ciddi anlamda katkıda bulunacağının altını çizdi.

“Yeşil Kampüste Türkiye’de 9’uncu Sıradayız!”

Uluslararası Yeşil Kampüs Değerlendirme Kuruluşu UI GreenMetric’in 2024 yılı raporuna göre İnönü Üniversitesinin yeşil kampüs sıralamasında 17 basamak yükselmesini değerlendiren Rektör Akpolat, bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı: “Bu başarı son 8 yıldır yükselerek devam ediyor. Gerçekten de çok gerilerden gelerek, dünyadaki 1900 üniversite arasından 139 sıraya yükseldik ve Türkiye’de de yaklaşık 200 üniversite içerisinde 9’uncu sıradayız. Bu, ciddi bir başarı. Çok iyi bir ekiple çalışmanın sonucu olarak bu başarıya ulaşıldığını düşünüyorum. Yaklaşık 5 yıl önce Üniversitemiz bünyesinde ‘Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü’nü kurduk. Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü’nün içerisinde 6 ayrı komisyon var. Bu komisyonların her birinin başkanı ve 4 ile 5 öğretim üyesinden oluşuyor. Bu komisyonların üst kurulu var. Onların emeği ve gayreti ile her yıl eksiğimizi gidererek daha iyi başarılar elde ediyoruz. Bu yüzden tüm ekibi tebrik ediyorum.”

Geçen sene Türkiye’de “Engelsiz Üniversite” kategorisinde en fazla ödül alan üniversiteler arasında İnönü Üniversitesinin 3’üncü sırada olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akpolat, bu başarıda Engelsiz İnönü Koordinatörlüğü’nün önemli bir katkısının olduğu belirterek “Engelsiz İnönü Koordinatörü Orhan Şahin’i tebrik ediyorum. Rektör yardımcısı iken Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü 8 yıl boyunca bana bağlıydı. Bu yüzden oranın işleyişini gayretini yakından bilen biriyim.” dedi.

Turuncu, yeşil ve mavi bayrakların ediniminde İnönü Üniversitesinin her geçen yıl daha da iyi noktalara geldiğini dile getiren Akpolat “Mekânda erişimde çok az eksiğimiz var. Eğitimde erişimi arttırmak istiyoruz. Eğitime erişimde görme engelli birinin eğitimdeki sorununun giderilmesini istiyoruz. İşitme engelli birinin eğitime rahat bir şekilde devam etmesini amaçlıyoruz ve ders araçlarında da onlara uygun ortam oluşturmaya çalışıyoruz. Ortopedik engellilerin de aynı şekilde eğitimde hiçbir sıkıntı çekmemesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nusret Akpolat, öğrenci odaklı bir rektör olması durumunu da değerlendirerek “Birinci elden dinlemenin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu geri dönütleri birinci ağızdan dinlemek ve gidermeye çalışmak çok önemli. Bunu tüm yönetim sürecimde de yapmayı düşünüyorum. Bu benim yönetim felsefem.” dedi. 

‘‘50’nci Yılı Festivallerle Kutlayacağız’’

2025 yılında İnönü Üniversitesinin 50’nci yılını kutlayacağını hatırlatan Rektör Akpolat, bu kapsamda kültür, sanat, spor gibi birçok alanda kutlama faaliyetleri yürüteceklerini belirtti. İnönü Üniversitesinin 50’nci yılını tüm dünyaya ve Türkiye’ye duyurmak istediklerini kaydeden Prof. Dr. Akpolat, sözlerinin devamında şu bilgileri verdi: “50’nci yıl kutlama faaliyetlerini Ocak ayından Aralık ayına kadar sürecek şekilde tüm yıla yayacağız. Ocak başında bir kitapçık yayınlıyoruz. Tüm etkinliklerimizin; yeri, saati zamanı, sorumlusunun kim olacağı ve içeriğinin ne olacağı gibi tüm bilgeler içerisinde olacak. Bir kitapçık formatında yayınlanacak. Sadece kültür-sanat değil bilimsel faaliyetler, uluslararası öğrencilerimizin ülkelerini tanıtacağı festivaller olacak. Hatıra pulları, hatıra paraları basılacak. Üniversitemizin tanıtım materyalleri tanıtılarak, dağıtılacak. Buna benzer birçok kültür sanat etkinlikleri olacak. Peyzaj birimimiz 50’nci yıla özel ‘50. Yıl Sokağı’ yapıyor. Bitince çok güzel olacak. 50’nci yıl hatırası olacak.”

Rektör Akpolat son olarak İnönü Üniversitesinin deprem sonrası yeniden ayağa kalkması için kamuoyundan destek beklediklerini ifade ederek akademisyen ve öğrenci odaklı çalışmalarla İnönü Üniversitesini daha üst sıralara çıkarma amacında olduklarını belirterek akademisyen ve öğrenci odaklı akreditasyon amaçlı bir dönem geçirmek istediklerini sözlerine ekledi.

Özel Haber: Rabia Kocayiğit- Rümeysa Işık