AĞBABA, MÜCBİR SEBEP SÜRESİNİN UZATILMASINI İSTEDİ
TBMM Plan Bütçe Konuşmasında Malatya’nın taleplerini dile getiren Ağbaba konuşmasının başında mücbir sebep konusuna değinerek, “Mücbir sebep meselesi, Malatya'da esnafın, tüccarın, tüm kesimlerin istemiş olduğu bir şey. Maalesef 30 Kasım’da bu süre doluyor. Hayat normalleşebilmiş değil, hakikaten insanlar vergilerinin, borçlarının affedilmesini beklerken 30 Kasımda mücbir sebebin dolmasının Malatya açısından büyük bir sıkıntı doğuracağını belirtmek istiyorum. Ticaret odası, esnaf odası, büyük zorluklar çeken esnafların tamamı bu sürenin uzatılmasını istiyor.” Dedi.
YERİNDE DÖNÜŞÜM MİKTARI ARTIRILMALI
Yerinde dönüşüm için 500 Bin + 500 bin olan miktarın geçtiğimiz yıl Ekim ayında 750 bin +750 bine çıkarıldığını hatırlatan CHP Milletvekili Veli Ağbaba, “Yerinde dönüşüm için verilen miktar çok yetersiz. Enflasyon neredeyse yüzde yüz. Evlerini yerinde dönüştürmek isteyen depremzedelere bu rakam asla yetmiyor. Bu miktarın artırılması gerekiyor” dedi.
SANKİ MEMLEKETTE HİÇ KİRACI YOK GİBİ DAVRANILIYOR
“Malatya'da, maalesef, kimsenin bilmediği, kimsenin sesini duymadığı bir kiracılar meselesi var” ifadelerini kullanan Ağbaba, “Öncelikle, kiracılara kira yardımı haziran ayında kesildi. Ev sahiplerine kira yardımı devam ediyor ama kiracılara kira yardımı kesildi. Deprem bölgesinde kiralar 2-3 bin lirayken şu anda en kötü kerpiç ev bile 15 bin TL'den kiralanabiliyor. Kiracıları maalesef gören yok. Konut kuraları çekiliyor ama kiracılarla ilgili konut da yapılmıyor. Kiracılar nasıl yaşayacak, nerede yaşayacak? Hiç belli değil, kiracılar büyük bir mağduriyeti yaşıyor, sanki memlekette kiracı yokmuş gibi davranılıyor” dedi.
6’NCI BÖLGE TEŞVİK SÜRESİ UZATILMALI
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Bir diğer önemli konu, Malatya'da -Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı da çok iyi bilir- çok ciddi bir organize sanayimiz var. Yalnız burada Malatya'nın içinde bulunduğu 6'ncı bölge teşvik süresi 31 aralıkta maalesef doluyor. Depremin etkileri hâlâ devam ediyor. İhracatın, üretimin olumsuz etkilenmesi durumu var, bu da ekonominin olumsuz etkilenmesini sağlayacak. Ayrıca, depremden dolayı iki yıl boyunca deprem bölgesine, Malatya'ya zaten kimse yatırım yapmadı yani deprem nedeniyle bu iki yıl bizim açımızdan boşa gitmiş oldu. Dolayısıyla mutlaka bu sürenin uzatılması lazım, 6'ncı bölge teşvik süresinin mutlaka uzatılması lazım. Zaten bu dolar kurundan, ekonomik krizden dolayı birçok fabrika Malatya'dan Mısır'a makinalarını götürüyor, oralara yatırım yapıyor. Eğer 6'ncı bölge de elimizden alınırsa maalesef durum çok daha sıkıntılı olur.” Şeklinde konuştu.
DEPREM BÖLGESİNE AYRILAN BÜTÇENİN AZALTILMASI MAĞDURİYET YARATACAK
Ağbaba, Deprem bölgesine ayrılan bütçenin 2025 yılı bütçesinde yarı yarıya azaldığının altını çizerek “Diğer illeri de biliyorum hâlâ konutların neredeyse yüzde 10'u teslim edilmiş durumda Malatya ve deprem bölgesindeki iller için bu bütçenin azalması yeni mağduriyetler ortaya koyacak. Bu konunun tekrar değerlendirilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.