Azerbaycan Türkiye’den turist bekliyor

Aynur Hokmuravan

Dünyayı yakından tanımak isteyenlerin, başka ülkelere seyahat etme planı yapanların sayısı her geçen yıl artıyor. Azerbaycan da turizm tesisleriyle ve tanıtımlarıyla dış dünyadan ülkelerine gelecek turistleri karşılıyor. Türkiye ve Azerbaycan 2 kardeş ülke olarak bilindiği için de şu sıralar Bakü en çok da Türkiye’den gelecek turistleri bekliyor.

“Azerbaycan, Türk turistler için bütçe dostu bir seçenek” diyen turizm şirketleri, Türkiye’ye uygun fiyatlar ve ekonomik tatil paketleri sunuyor. Tatil döneminde yükselen otel fiyatları, bütçesi uygun olanların Türkiye’den komşu ülkelere yönelmesine neden olmuştu. Özellikle Yunanistan sahillerine büyük bir akın oldu. Şimdi kardeş ülke Azerbaycan, Türkleri bekliyor. 9. Köy Muhabiri Aynur Hokmuravan otel fiyatlarını araştırdı, Azeri turizmcilerle konuştu.

Azerbaycan’ı seyahat yeri olarak seçenler Türkiye’ye de gelmek, bu ülkeyi de tanımak istiyor. Ancak bu 2 kardeş ülke arasında belirgin fiyat farkları var.

Kültür ve Turizm uzmanı Ceyhun Aşurov, Azerbaycan’daki otel fiyatlarının Türkiye ile karşılaştırıldığında daha ucuz olduğunu söyledi. Konaklama ücretlerinde Azerbaycan’ın yüzde 30 oranında ucuz olduğunu söyleyen Aşurov, fiyatları karşılaştırarak şu bilgileri verdi:

“Azerbaycan’da turistik fiyatlar Türkiye ile karşılaştırıldığında daha uygun. Yurt dışına seyahat düşünüldüğünde ilk olarak bilet fiyatlarını ele aldığımız için önce bunlardan bahsetmek istiyorum. Yani, Azerbaycan ve Türkiye’nin havayolu şirketlerinde seyahat biletleri benzerlik gösteriyor. Mevsimlere bağlı olarak gidiş-dönüş biletleri 420-680 manat (8 bin 100-13 bin 100 tl) arasında. Bakü’deki otel fiyatları İstanbul ve Ankara’dan daha uygun olarak sunuluyor, %30-40 arası indirimle. Restoranlarda yemek fiyatlarının şu anki durumda turistler için daha ekonomik olduğunu da söylemek mümkün.”

Turizm uzmanı Aşurov, Bakü’de 3-4 yıldızlı otellerin geceliğinin 70-85 manat arasında yani ortalama bin 500 tl olduğunu söyledi. Azerbaycan’da her bütçeye uygun otel ve turizm şehri bulunduğunu ifade eden Ceyhun Aşurov şöyle konuştu:

“Genel olarak her turistin bütçesine uygun farklı fiyat seçenekleri mevcuttur. Eğer Azerbaycan’ın turistik bölgelerinden olan Qebele, Gence, Lenkeran, Şamaxı gibi bölgelerimizden bahsedersek, 5 yıldızlı otellerde 2 kişinin 1 gün kalması yaklaşık 170 manatı (3 bin 300 tl) bulacaktır. Ülkemize kolay olarak gelmek isteyenler için İstanbul’dan Gence’ye direkt uçuşlar olduğunu da belirtmek istiyorum. Ganja-Bakü arasında sürekli seferler de mevcut olup, Bakü’ye 3 saat içinde ulaşabilirsiniz. Bu seferler her gün düzenlenmektedir. Sabah Bakü’den Gence’ye, akşam da Gence’den Bakü’ye yolculuk yapılmaktadır.”

Azerbaycan Devlet Turizm Ajansı’nın bu yıl verdiği rakamlara dayanarak İstanbul kıyaslaması yapan Aşurov, fiyatlardaki değişime ilişkin şu bilgileri verdi:

 

“Azerbaycan otellerinde ortalama fiyat ocak ayında 87,5 manat (bin 681 tl) olarak belirlenmiştir. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre %7,3 daha fazladır. Haziran ayında 138,75 manat (2 bin 678 TL) olarak, %4,5 azalmıştır. Temmuz ayında ise 136,75 manat (2 bin 639 TL) olarak %8,4 azalmıştır. İstanbul’da ocak ayında ortalama fiyat 159,5 manat (3 bin 78 tl) Haziran ayında ise 167,2 manata yükselmiştir, yani yaklaşık 3 bin 227 tl’ye. Yani geçen yılla karşılaştırıldığında %37’lik bir artış olduğu hesaplanmaktadır.”

Kara yollarının kapalı olması nedeniyle yakın bölgelerden grup turlarının yapılamadığını belirten turizmci, hava yoluyla davet ettiği Türk vatandaşlarına şu önerilerde bulundu:

“Düşünüyorum ki, şu anda Türkiye’den grup turlarının gelmesi için çok uygun bir zaman. Çünkü dünya genelinde tur fiyatlarında artışlar gözleniyor. Azerbaycan’ı diğer ülkelerle karşılaştırsak, seyahatin en ekonomik yapılabilecek yerlerden biri olduğunu düşünüyoruz. Kara yolları sınır kapıları açık olduğunda, Türkiye’den Azerbaycan’a turistler ayda bir kez gelirdi, genellikle Gürcistan üzerinden ve gruplar halinde. Son birkaç yıldır gelen turist sayısının dikkate değecek derecede azaldığını söylemek mümkün.“

Turizm uzmanı Ceyhun Aşurov, Azerbaycan’ı görmemiş olanları davet ederek kardeş ülkenin keşfine çıkmaya, milli mutfağı yakından tanıyıp tatmaya çağırdı.

 

9. Köy Haber Merkezi