Göktaş: Depremin faturasını emekliye kestiler

Yaklaşık 5 milyon emekliye zam yapılamayacağını açıklayan Birleşik Emekliler Sendikası Malatya Şubesi Başkanı Haydar Göktaş, enflasyon farklarının dışında emekliye seyyanen zam yapılmadığını ifade ederek "2024 yılının Temmuz ayı zam oranları TÜİK tarafından %24,62 olarak açıklandı. Bu oran, sahte bir şekilde, birilerinin emriyle ayarlanmış olup, milyonlarca insanın sofrasındaki ekmeği çalan ve milyonları sefalet içinde yaşatan TÜİK'i ve ona bu emri verenleri kınıyoruz. Açlık sınırının 20 bin, yoksulluk sınırının 62 bin olduğu ülkemizde, asgari emekli maaşı 1,5 yıldır hâlâ 10 bin lira seviyelerinde. Deprem bahanesi eklenerek kök maaş hikayelerine herhangi bir artış yapılmadı. 5 milyon emekli ve ailesi, 2025 yılına kadar 10 bin lira ile yaşamaya çalışacak. Kölelik düzeninden daha kötü günler yaşıyoruz. Emeklileri, her zaman devletin sırtında bir yük olarak görüyor ve bir türlü baş edemedikleri enflasyonun sebebi olarak gösteriyorlar. En önemlisi, 6 Şubat depreminden emekliler sorumluymuş gibi, depremin faturasını emekliye ve asgari ücretle geçinenlere kestiler" diye konuştu.

Göktaş şunları söyledi:

"Deprem bölgesindeki yerel yönetimler, özellikle belediyeler, emeklilere destek olmalı. Belediye bünyesindeki marketlerde, sosyal tesislerinde %50 indirim sağlanmalıdır. Ulaşımda emekliye indirim yapılmasını, fatura ödemelerinde indirim yapılmasını talep ediyoruz. Şehrin veya ilçe merkezlerinde uygun fiyatlı lokantalar, emekliler için uygun emeklilerin bir araya gelebileceği lokal türü dinlenme, bir araya gelip sohbet edecekleri toplanma yerleri, çay ocakları, park alanları yapılmalıdır. Deprem bölgesinde uygun yerlere tuvalet ihtiyacını karşılamak için mekanlar açılmalıdır.

Sayenizde ne emeklinin derdi biter, biz de sayfalarca yazsak bitiremeyiz. Son söz, sayın Cumhurbaşkanımızdan bu sıkıntı ve dertlerimize bir çare bulması gerekiyor. Her insan gibi her iktidarın da bir sonu vardır. Sizden bundan sonra artık emekliden, asgari ücretliden yana olmanızı, çeyrek asırdır destek veren vatandaşınızın sesini duymanızı istiyoruz. Emeklinin bunca çilesini çekecek gücü yok artık. Sizden talep ediyoruz, olmuyorsa erken seçim kararı alın, bir de güzel günler vaat eden muhalefeti görelim. Vaat ettiklerini yapamazlarsa, onları eleştirelim."