Iğdır'da Kayısı Satışa Çıktı

Sofralık kayısının önemli bir üretim merkezi olan Iğdır'da kayısı hasadı yapılarak kasalarla satışına başlandı. Ağaçlardan tek tek elle toplanarak kasalarla soğuk hava depolarına götürülen kayısılar buradan satışa sunuluyor.

REKOLTE 40 BİN TONDAN 25 BİN TONA KADAR DÜŞTÜ

Türkiye iç pazarında önemli bir oranda tüketilen Iğdır Kayısılarını alan tüccarlar rekoltenin düşmesinden yakınarak "Iğdır kayısıları Rusya, Ukrayna, Azarbaycan ve Polonya'ya da ihraç ediliyor. Türkiye içerisinde de önemli oranda tüketiliyor. Her yıl 40 bin ton civarında yaş Iğdır kayısısı oluyordu ama bu yıl rekolte 20-25 bin tona kadar düşecek gibi görünüyor. Üreticiden kilosunu 30-35 liradan alıyoruz.Boylara ayırıp kasslara yerleştirdikten sonra satışa gönderiyoruz. Kilosunu 60-100 lira arasında satıyoruz.Iğdır kayısıları yaş ve sofralıktır. Malatya kayısısı gibi kuruma özelliği yoktur. Yaş olarak tüketilmektedir. Ancak Iğdır kayısının aroması hiçbir yerde yoktur" dediler.

Iğdır'lı kayısı tüccarı ve ihracatçısı Hasan Ali Kus, kayısı rekoltesi hakkında bilgiler vererek "Rekolte çok düşük görünüyor. Ukrayna, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan'dan gelen taleplere göre ihraç ediyoruz.Bu sene kayısı kalitemiz çok güzel. İnşallah siparişlerimiz yoğun gelir Iğdır'a katkımız olur. Fiyatlar 30-35 TL. açılış bandında oldu ama bayramdan sonra 5 lira düşüş daha olabilir. İhracatçı arkadaşlarımız fiyatı yüksek buluyor ve günden güne kayısı artıyor. Biz dengeyi koruyup çiftçilerimizin mallarını değerli bir fiyata satmayı talep ediyoruz. 2024 yılında yurt dışına 2 bin ton kayısı ihracat etmeyi düşünüyoruz" dedi. 

Bir diğer kayısı tüccarı ve ihracatçısı Turgay Demir ise rekoltenin düşük olmasına rağmen kalitenin yüksek olduğunu vurgulayarak "Iğdır kayısısını bahçelerden topluyoruz. Gerek yurt içine gerek yurt dışına nakliyesini buzhanemizde ambalajını yapıp satışa sunuyoruz. Iğdır kayısısının eşsiz bir aroması var. Bunun lezzetine hiçbir kayısı yetişemez. Bu sene kayısılarımız çok güzel, pürüzsüz ve temiz. Çil hastalığı yok. Sadece doludan dolayı biraz zarar gördü. Meyve rekoltemiz biraz az.Kalite yüksek, en iyi şekilde değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Yurt içinde satışlarda Iğdır Kayısısının 65 liradan başlayan fiyatlarla satıldığı görülüyor.



,