Hevsel Bahçeleri için tehlike çanları çalıyor!

Fırat Karahan

Diyarbakır’ın gerek tarımsal üretim gerekse kültürel ve turistik açıdan önemli bir üretim alanı olan Hevsel Bahçeleri tehlike altında. UNESCO Dünya Mirası Listesinde de olan Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri’nin kıyısında, Diyarbakır Kalesi ile nehir vadisi arasında 800 hektarlık bir bahçe. 8 bin yıl gibi çok uzun bir geçmişi olan Hevsel Bahçeleri, tarımsal değerinin yanı sıra kültürel ve tarihi olarak da özgün bir yere sahip.

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Hevsel Bahçeleri’nin tarım için önemine dikkat çekerek gelinen noktada ekonomik sıkıntılar ve iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında olduğunu söyledi. Son yıllarda tarım alanlarında daralma yaşandığını ancak sadece iklimin değil ekonomik zorlukların da çiftçilerin belini büktüğünü belirten İskenderoğlu mazot, gübre ve ilaç fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 100 zamlandığını, çiftçilerin ekim yapmaktan korkar hale geldiğini söyledi.

Süleyman İskenderoğlu

“Tarım üretimi çok azaldı”

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Hevsel Bahçeleri’nde üretimi zorlayan ekonomik durumu şöyle yorumladı; “Geçen yıl üre gübre 9 bin TL idi, bu yıl ise 14 bin TL. Mısır ve buğday fiyatlarındaki artışa bir de elektrik faturalarının eklenmesi çiftçileri ekim yapmaktan vazgeçiriyor. Çiftçiler hala üretim yapmaya çalışıyorsa çevreden aciz görünmemek için ama tarım üretimi çok azaldı.”

“Tarım ihmal edilmesin”

İskenderoğlu, ekonomik ve iklimsel zorlukların genç nesli tarımdan uzaklaştırdığını ifade ederek “Tarım ihmal edilmeyecek bir sektör. Çiftçilerimizi kredilerle yeniden tarıma teşvik etmeliyiz. Aksi takdirde önümüzdeki yıllarda tarım yapacak çiftçi bulmakta zorlanacağız ve tarımda tehlike çanları çalmaya başlayacak” dedi.

“Tarıma daha fazla bütçe ayrılsın”

Hazineden tarıma daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini vurgulayan İskenderoğlu şunları dile getirdi: “Komşu ülkelerle tarım sektöründe rekabet edebilmemiz için stratejik öneme sahip gıdalar projesini ertelememeliyiz. Tarım, ülkenin boynundaki angarya değil stratejik bir sektördür. Diyarbakır ve bölge genelinde bu yıl yeterli yağış alındı. Bu yıl iyi bir hasat bekliyoruz ancak destek olmazsa ileride tarım yapılamaz hale gelecek.”

 

“İsrail tohumunu kullanıyoruz”

Hevsel Bahçeleri’nde 30 yıldır tarımsal üretim yapan Musa Temeş de kullandıkları tohumun verimsiz olmasından söz ederek şunları ifade etti: “Tarlalarımızda İsrail tohumunu kullanıyoruz. Elde ettiğimiz verim ilk seferden sonra azalıyor. Ürünlerimizi pazarda kendi olanaklarımızla satmaya çalışıyoruz. Gübre, mazot, tarımsal ilaç gibi girdilerin fiyatı 2 katına çıktı. Bu sene ürünümüzün ekim işini tamamladık ama bütün bu ekonomik sorunlar bizi çok kötü etkiliyor.”

Haber:9.Köy