10. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı Başlıyor!
Malatya Yeni Nikah Sarayında fuar öncesi gerçekleşen basın toplantısı ile Cuma günü başlayacak olan Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı ile ilgili açıklamalar yapıldı. Düzenlenen basın toplantısına, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Kültür A.Ş. Genel Md. V. Mehmet Hanifi Gül ve basın mensupları katıldı. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, yaptığı konuşmada "Malatya, deprem ve pandemi gibi büyük felaketlerin ardından zor bir süreç geçirdi. Şehrimizi yeniden inşa ederken sadece fiziksel olarak değil, sosyal ve kültürel olarak da büyük adımlar atmamız gerekiyor. Kitaplar, bizlere bu yeniden inşa sürecinde ilham veren, yaralarımızı saran en önemli kaynaklardır. Bu bilinçle, 10. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’nı ‘Kitabın ruhuyla yeniden’ mottosuyla hayata geçiriyoruz. Kitaplar sadece bilgi vermekle kalmaz, aynı zamanda sabır, dayanışma ve umut da aşılar. Biz de Malatya’nın geleceğini kitapların ilhamıyla inşa etmeyi hayal ediyoruz. Bu fuar, düşüncelerin ve umutların paylaşıldığı, insanların bir araya gelip birbirine dokunduğu bir buluşma noktasıdır. Depremin ardından ruhlarımızda oluşan boşlukları, kitabın ruhuyla dolduracağız. Kitap fuarları, insanların birbirine dokunmasını sağlar ve şu an Malatya’nın en çok ihtiyaç duyduğu şey budur: Birlik olmak, el ele vermek ve dayanışma ruhunu büyütmek” dedi.
Basın toplantısında konuşan Vali Yavuz, “Sn. Büyükşehir Belediye Başkanımızın ifade ettiği gibi, hem medeniyetimizin ve hem de dinimizin ilk emrinin "oku" ile başladığı büyük bir medeniyetin temsilcileriyiz. Cumhuriyet Bayramı Haftası vesilesiyle, bir kez daha Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerini hatırlatmak istiyorum; “Eğer kitap okumasaydım, bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım.” dolayısıyla kitap fuarının aynı zamanda, Cumhuriyetimizin 101. Kuruluş yıl dönümüne denk gelmesi de oldukça anlamlı, çünkü Cumhuriyet aynı zamanda muasır medeniyet seviyesini yakalama ve hatta üstüne çıkma idealini ortaya koyuyor.
Başkanımızın da belirttiği gibi, kitap sadece kuru bilgi vermekle kalmaz; aynı zamanda davranışlarımızı şekillendiren, hayata bakış açımızı etkileyen en önemli hususlardan bir tanesidir. Bu anlamda şehrimizi yeniden inşa ederken özelikle çocuk ve gençlerimizin kitapla buluşması ve onların geleceğe hazırlanmasında fevkalade önemli görüyorum.
6 Şubat depremiyle birlikte, özellikle yıkılan binalar aynı zamanda insanlarımızın umutlarına geçmişine, hatta geleceğe dair kaygıların da oluştuğu bir felaket olarak geçmiştir. Bu anlamda özellikle kitaplardan edineceğimiz bilgi ve umutla yarınlarımızı daha iyi inşa edebileceğimize gönülden inanıyorum. Özellikle bu deprem bölgelerinde devletimizin tüm imkanlarının seferber edilmesi ile kalıcı konutlar, iş yerleri ve kırsal konutların inşası süratle devam ediyor.
Ancak inşaat faaliyetleri sürerken, çocuk ve gençlerimizin bilgiyle, ilimle, irfanla ve hikmetle buluşmalarını da önemsiyoruz.
İlim, aynı zamanda hikmet ve irfandır. Bu nedenle, bilginin davranışa dönüşebilmesi için tefekkür ve tezekkür gerekir. İşte, bu düşünce dünyamızı etkileyen en önemli hususlardan biri de, bu kitap fuarının bizleri ilim ve irfanla buluşturmasıdır; en büyük dilek ve temennimiz budur.
Öncelikle, bu organizasyonu düzenleyen Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve kıymetli ekibine bir kez daha huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Valilik olarak, özellikle çocuk ve gençlerimizin kitap fuarına katılımını sağlamak, yazarlarla buluşmalarının sağlanması ve genel anlamda fuarın tertip ve düzenli bir şekilde geçmesi için elimizden gelen her türlü imkânı seferber edeceğimizi buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle, kitap fuarının başarılı geçmesini temenni ediyor, tüm hemşehrilerimizi 25 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’na davet ediyorum.” dedi.