kitap fuarı

4K: Kayseri Kadim Kadınlar Kooperatifi

EKONOMİ 27.10.2024 - 09:09, Güncelleme: 27.10.2024 - 09:20
 

4K: Kayseri Kadim Kadınlar Kooperatifi

Kayseri’de bulunan Kadim Kadınlar Kooperatifi, ev kadınlarına ekonomik gelir ve istihdam olanakları sağladı. Kooperatif, çeşitli üretim faaliyetleriyle kadınların iş gücüne katılımını desteklerken, hem çevreye model hem de kadınlara umut oldu.
Azra Acar Kayseri’de kurulan Kadim Kadınlar Kooperatifi, kadınların ekonomik bağımsızlık kazanmalarına ve iş hayatına dahil olmalarına olanak sağladı. Kooperatif, hem kadınların kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için fırsat sundu hem de onlara düzenli bir gelir kazanma olanağı yarattı. Tansel Redifoğlu Kadim Kadınlar Kooperatifi Başkanı Tansel Redifoğlu, kooperatifin kuruluş amacını ve yaşadıkları süreci 9.Köy’e anlattı. Tansel Redifoğlu, “Ben emekli biyoloji öğretmeniyim. Okullarda velilerimizden durumu iyi olmayanlar bize ‘Hocam sizin mantınızı biz yapsak, sarmanızı biz sarsak’ diyordu onların talebiyle biz bunu bir projeye dönüştürdük” dedi. Başkan Redifoğlu şöyle konuştu: “Emekli olduktan sonra 7 arkadaş bir araya geldik ve dedik ki; ‘Tamam biz bir kooperatif kuralım ve hanımlara para kazandıralım. Aynı zamanda bizim için de bir sosyal sorumluluk projesi olsun. Basit bir kooperatif olmayalım istedik. Daha çok kadına ulaşalım istedik. Bu işe ilk başladığımızda 10-15 kadındık. Şimdi bize güncel olarak mantı dolduran 35 kadınımız var. Bu sayılar giderek artacak“ “Şoförden taşımacıya her aşamada kadın çalışacak” Redifoğlu, kooperatifin kadınları ekonomik olarak rahatlattığını anlatırken örnekler de verdi. Sadece ev kadınlarının değil üniversite öğrencisi gençlerin de kooperatifin üretim süreçlerinde yer aldıklarını ifade etti. Başkan Tansel Redifoğlu şunları söyledi: “Geçen gün kooperatiften istihdam sağladığımız bir hanımefendi, ‘Ben çocuklarımın okul ihtiyaçlarının tamamını burada mantı doldurarak karşılıyorum’ dedi. Bu, ev hanımları için çok büyük bir şey mesela. Siz hayal edemiyorsunuz belki ama bir kadın bir günde 5 kilo mantıyı dolduruyor. Aldığı para ile günlük bir market alışverişini yapabiliyor ya da eşine yük olmadan kendi istediği özel bir şeyi alabiliyor. Kimseye muhtaç olmuyor. Canının istediğini alabiliyor buradan kazandığı parayla. Biz de onlar mutlu oldukça ekonomik anlamda daha da rahatlamalarını sağlıyoruz. Yalnızca ev hanımları değil, üniversite öğrencisi olan gencecik kızlarımız da harçlık çıkarmak için çalışıyorlar.  Bir şekilde elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz“ “Amacımız daha çok kadına ulaşmak” Yönetim Kurulu Üyesi Bilge Sarıkoç ise kooperatifin kadınlara ekonomik bir kapı açtığından bahsederek çalışmalarını “Dezavantajlı gruplara, ev hanımlarına, evde üretim yapabilen ama pazar bulamayan kadınlara yardımcı oluyoruz. Onlar için siparişler alıyor ve tüketiciyle buluşturuyoruz. Bu sayede bir istihdam ve ekonomik özgürlük sağlamış oluyoruz hanımlara. 30’a yakın kadın bu durumdan faydalanıyor fakat amacımız daha fazla kadına ulaşmak ve yardım eli uzatmak. Her alanda yardımcı olabilmek istiyoruz. Kadınlara,gençlere, çocuklara ulaşabilmek hedefimiz. Böyle bir kurum olma yolunda ilerliyoruz” sözleriyle özetledi.           9. Köy Haber Merkezi  
Kayseri’de bulunan Kadim Kadınlar Kooperatifi, ev kadınlarına ekonomik gelir ve istihdam olanakları sağladı. Kooperatif, çeşitli üretim faaliyetleriyle kadınların iş gücüne katılımını desteklerken, hem çevreye model hem de kadınlara umut oldu.

Azra Acar

Kayseri’de kurulan Kadim Kadınlar Kooperatifi, kadınların ekonomik bağımsızlık kazanmalarına ve iş hayatına dahil olmalarına olanak sağladı. Kooperatif, hem kadınların kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için fırsat sundu hem de onlara düzenli bir gelir kazanma olanağı yarattı.

Tansel Redifoğlu

Kadim Kadınlar Kooperatifi Başkanı Tansel Redifoğlu, kooperatifin kuruluş amacını ve yaşadıkları süreci 9.Köy’e anlattı. Tansel Redifoğlu, “Ben emekli biyoloji öğretmeniyim. Okullarda velilerimizden durumu iyi olmayanlar bize ‘Hocam sizin mantınızı biz yapsak, sarmanızı biz sarsak’ diyordu onların talebiyle biz bunu bir projeye dönüştürdük” dedi.

Başkan Redifoğlu şöyle konuştu: “Emekli olduktan sonra 7 arkadaş bir araya geldik ve dedik ki; ‘Tamam biz bir kooperatif kuralım ve hanımlara para kazandıralım. Aynı zamanda bizim için de bir sosyal sorumluluk projesi olsun. Basit bir kooperatif olmayalım istedik. Daha çok kadına ulaşalım istedik. Bu işe ilk başladığımızda 10-15 kadındık. Şimdi bize güncel olarak mantı dolduran 35 kadınımız var. Bu sayılar giderek artacak

“Şoförden taşımacıya her aşamada kadın çalışacak”

Redifoğlu, kooperatifin kadınları ekonomik olarak rahatlattığını anlatırken örnekler de verdi. Sadece ev kadınlarının değil üniversite öğrencisi gençlerin de kooperatifin üretim süreçlerinde yer aldıklarını ifade etti. Başkan Tansel Redifoğlu şunları söyledi:

Geçen gün kooperatiften istihdam sağladığımız bir hanımefendi, ‘Ben çocuklarımın okul ihtiyaçlarının tamamını burada mantı doldurarak karşılıyorum’ dedi. Bu, ev hanımları için çok büyük bir şey mesela. Siz hayal edemiyorsunuz belki ama bir kadın bir günde 5 kilo mantıyı dolduruyor. Aldığı para ile günlük bir market alışverişini yapabiliyor ya da eşine yük olmadan kendi istediği özel bir şeyi alabiliyor. Kimseye muhtaç olmuyor. Canının istediğini alabiliyor buradan kazandığı parayla. Biz de onlar mutlu oldukça ekonomik anlamda daha da rahatlamalarını sağlıyoruz. Yalnızca ev hanımları değil, üniversite öğrencisi olan gencecik kızlarımız da harçlık çıkarmak için çalışıyorlar.  Bir şekilde elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz

“Amacımız daha çok kadına ulaşmak”

Yönetim Kurulu Üyesi Bilge Sarıkoç ise kooperatifin kadınlara ekonomik bir kapı açtığından bahsederek çalışmalarını “Dezavantajlı gruplara, ev hanımlarına, evde üretim yapabilen ama pazar bulamayan kadınlara yardımcı oluyoruz. Onlar için siparişler alıyor ve tüketiciyle buluşturuyoruz. Bu sayede bir istihdam ve ekonomik özgürlük sağlamış oluyoruz hanımlara. 30’a yakın kadın bu durumdan faydalanıyor fakat amacımız daha fazla kadına ulaşmak ve yardım eli uzatmak. Her alanda yardımcı olabilmek istiyoruz. Kadınlara,gençlere, çocuklara ulaşabilmek hedefimiz. Böyle bir kurum olma yolunda ilerliyoruz” sözleriyle özetledi.

 

 

 

 

 

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazetemalatya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.