2. Kayısı Paneli Gerçekleştirildi
2. Kayısı Paneli Gerçekleştirildi
Geçtiğimiz ay birincisi düzenlenen Kayısı Panelinin 2. Paneli Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Malatya Tarım İl Müdürlüğü ve Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü paydaşlığında Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonunda düzenlendi.
2. Kayısı Paneli Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yarımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, Malatya Tarım İl Müdürü Osman Kara, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Sultansuyu Tarım İşletmeleri Müdür Vekili Hüseyin Öcal, Fırat Kalkınma Ajansı Yetkilileri, akademik ve idari personel ile öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
2. Kayısı Panelinin açılış konuşmalarını gerçekleştiren Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yarımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem, “Malatya deyince akla kayısı geliyor. Kayısı bizim için çok önemli bir değer. Malatya Turgut Özal Üniversitesinde Ziraat Fakültesi olarak bizler, Malatya’nın bir değeri olan kayısının araştırılması, geliştirilmesi çalışmalarına devam ediyoruz. Hocalarımızın pek çoğu kayısıyla ilgili araştırmalar yapmakta. Son yıllarda Ziraat Fakültemize 5 yeni bölüm daha açarak Ziraat Fakültesinde olan hemen hemen tüm bölümler açılmış durumda. Açılan bölümler farklı disiplinlerde olduğu içinde kayısıyla ilgili araştırmalar yapılmakta ve aynı zamanda öğrenci yetiştirilmekte. Gururla söylemek gerekirse fakültemizden mezun pek çok öğrencimiz, kayısıyla ilgili yerlerde istihdam edilmekte ve Malatya ve ülkemize katkı sağlamaktadır. Kayısının üretiminden pazarlanmasına kadar araştırılması ve değerlendirilmesi gereken bir yapı söz konusudur. Ziraat Fakültesinde farklı disiplinler açarak bunların her birinin araştırılmasıyla ilgili Ar-Ge çalışmaları yapmaktayız.” dedi.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin ilk konuşmacısı panelist Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Bayındır oldu. “Kayısı Bahçesi Tesisinde Sertifikalı Fidan Kullanımının Önemi” başlıklı konuşmalarında Yusuf Bayındır, yüksek kaliteli ve verimli meyve elde edebilmek için doğru fidan seçimi, uygun çoğaltım yöntemleri ve sertifikalı fidan kullanımının kritik önem taşıdığını dile getirdi. Meyve ağaçlarının çoğaltılması, vejetatif çoğaltım, aşılama, çelikle çoğaltma, daldırma ve doku kültürü gibi konu başlıklarına değinen Yusuf Bayındır, kayısı bahçesi yetiştirirken fidan yetiştiriciliğinin önemine dikkat çekti. Tohum alınacak meyvelerin hasat edilmesi, tohum çıkarma ve tohum muhafazası, toprak hazırlığı, tohumların ekime hazırlanması, tohum ekimi ve çöğürlerin toplanması süreçlerinden başlayarak fidan bakımına varıncaya kadar dinleyicilere kayısı fidanı yetiştiriciliğinin aşamalarını aktardı. Yusuf Bayındır fidanların pazarlanması hususunda sertifikalı fidanlar hakkında bilgi vererek, standart fidan ve sertifikalı fidan arasındaki ayrımı ve sertifikalı fidanların çiftçiler için önemini dile getirerek sunumlarını sonlandırdı.
2. Kayısı Panelinde, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma Görevlisi İbrahim Kutalmış Kutsal “Kayısıda Bahçe Tesisi” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdi. Kayısı bahçe yerinin seçiminden başlayarak, ilkbaharın geç donlarına karşı bahçe tesisinde alınabilecek önlemlere değinen İbrahim Kutalmış Kutsal, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü alanlar dışında hemen her alanda kayısı yetiştiriciliğini tehdit eden en önemli sorun ilkbaharın geç donları olduğunu aktardı. Dona toleranslı ve geç çiçek açan çeşitlerin seçimi, ağaç gövdesinin uzun bırakılması, bahçe tesis şekilleri, kare- dikdörtgen- üçgen ve sık dikime dair bilgiler veren Sayın Kutsal, fidan dikilirken dikkat edilmesi gereken hususları dinleyicilerle paylaştı.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım ise panele “Meyvecilikte Budamanın Önemi ve Kayısı Budamada Yapılan Yanlış Uygulamalar” başlıklı sunumları ile katılım sağladı. Budamanın toprak işleme, sulama, gübreleme ve ilaçlamadan daha ağır bastığını dile getiren Prof. Dr. Hakan Yıldırım, budamanın tanımıyla başlayarak budama yapılmayan bir ağaçta görülebilecek düzensiz taç gelişimi, fazla verim nedeniyle dallarda kırılmalar, kalitesiz ve küçük meyve oluşumu gibi olumsuzlukları dile getirdi. Kış ve yaz aylarında budama yapılabileceğini aktaran Prof. Dr. Hakan Yıldırım, meyve ağaçlarının budanmasında dikkat edilecek hususların altını çizdi. Prof. Dr. Hakan Yıldırım, kayısı budanırken yapılan yanlış uygulamaları aktararak konuşmalarını sonlandırdı.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erçin Oksal, “Kayısıda Sonbahar-Kış Bitki Koruma Uygulamaları” başlıklı sunumlarında, ağaçlarda yoğun dallanma ve sık yapraklanmanın koşnillerin çoğalmasına uygun ortam meydana getirdiğini, en önemli ve en etkili kültürel mücadelenin yere dökülen bulaşık meyvelerin toplanarak derin çukurlara gömülmesi olduğunu, bulaşık sürgünlerin kesilip imha edilmesi gerektiğini dile getirerek hastalıklar ve zararlılar hakkında bilgilerde bulundur. Bordo bulamacının hazırlanışı hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Erçin Oksal, sonbahar-kış döneminin kayısı bahçelerindeki hastalık ve zararların yoğunluğunun azaltmak için kritik bir dönem olduğunu ve bu dönemde yapılan kültürel, mekanik ve kimyasal mücadele yöntemlerinin, ilkbahar ve yaz aylarındaki zararlı baskısını önemli ölçüde azalttığını dile getirerek konuşmalarını sonlandırdı.
2. Kayısı Panelinde “Sert Çekirdekli Meyve Ağaçlarında Görülen Karantina Etmenleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarafından Yapılan Çalışmalar” başlıklı sunumlarıyla katılan Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Şevket Fidan sert çekirdekli meyve ağaçlarının en önemli hastalığı olan Şarka’dan bahsederek konuşmalarına başladı. Çiçek, yaprak, meyve ve meyve çekirdeğinde görülen bir hastalık olduğunu dile getiren Şevket Fidan, yaprak, meyve ve meyve çekirdeğinde görülen belirtilere yer verdi. İlimizde Şarka süreci çalışmalarının her yıl planlı olarak devam ettiğini dile getiren Şevket Fidan, fidan karantina sisteminin işleyişi ve Monilina Fructicola hastalığına dair de bilgilendirmelerde bulundu. Monilina Fructicola’nın çiçek yanıklığı, sürgün yanıklığı ve meyve çürüklüğü gibi belirtilerinin olduğunu belirten Şevket Fidan, zararlı organizmaların önemini ve mücadele yollarını dile getirerek konuşmalarını sonlandırdı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.